2017-11-29 679 瀏覽
一直聽聞深水埗有間街坊食店, 専賣台式米苔目, 記得係台灣食過類似既食物, 其清甜湯底同埋味道令我留下深刻印象, 今次一於下決心去拜訪呢間小店。係深水埗鴨療街, 出地鐵站左轉行兩分鐘就到了。一坐低店員姐姐好快就比餐牌同埋主動問係咪第一次食, 洗唔洗介紹食物, 友善態度加分呢。由於我一心黎試米苔目, 而且我唔食辣的, 所以一早已鎖定清湯既米苔目, 其實感覺好似食車仔麵咁, 自選湯底同麵底, 價錢已包2餸, 想再食多啲餸就每款7蚊再加。我揀左清湯, 原來係由大地魚熬成既湯, 之前自己會特登買大地魚粉煮湯, 因為果種清甜係好正, 呢到都幾清甜, 無想像中濃, 但飲得出無加味精, 健康湯底也~ 餸我揀左豬潤 雞肉 冬菇 豆卜同埋木耳, 最得我歡心, 一定係雞肉, 因為雞肉切得非常薄片, 雖然近乎無肥膏, 但依然爽口且充滿雞肉香味, 吸左湯更鮮味, 冬菇亦係大大隻, 有嚼頭, 同平時食落既車仔麵冬菇不同, 平時果啲煮好哂, 所以會吸左較多濃湯同油, 但呢到既餸係即叫即煮, 所以唔會有吸油情況, 雖然要等多少少時間但就值得呢!!主角米苔目好似幼細既銀針粉咁, 相比之下, 佢無銀針粉咁爽彈, 但多左
, 今次一於下決心去拜訪呢間小店。

係深水埗鴨療街, 出地鐵站左轉行兩分鐘就到了

主角米苔目好似幼細既銀針粉咁, 相比之下, 佢無銀針粉咁爽彈, 但多左份米漿香味, 無咁粗身感覺上無咁飽肚, 但因為實在好大碗, 份量十足, 所以食下食下都好飽呢

我實在是豬潤愛好者, 所以即使本身碗粉已經叫左豬潤, 都係忍唔住要叫多碟小食豬潤呢!!!
由於唔食得辣, 原來可以走辣, 太好lu!!!
一碟份量頗多, 有近乎十片, 而且每片都超大片, 有手掌之長度呢!!
雖然走左辣, 但滿佈既蒜蓉令佢滋味度不減, 濃濃既蒜香同豬潤好夾, 豬潤爽彈無比
, 比起出名既豬潤麵店更有水準, 要知道處理豬潤得宜並唔係件容易既事呢, 略獨係個人偏好厚身既豬潤, 呢點就有點意猶未盡, 但其爽勁依然令人回味。

涼拌青瓜

本身係叫左涼拌蓮藕, 不過岩岩好賣哂, 唯有轉做青瓜, 雖然係簡單既食材, 但依然風味十足
, 有別於其他青瓜, 呢到更有一份清新之感, 比出面食既更爽脆新鮮。

飲品選擇十分之多, 淨係蜂蜜系列已經有十款選擇, 我揀左蜂蜜紅蔘薑, 蜂蜜滋潤温暖, 薑味同時突出, 甜中帶辣既感覺冬天飲真係好合適~

好滿足呀

店鋪連鋪面同廚房只有三人, 但店主依然好熱情咁招呼每位客人, 更會問客人覺得味道如何, 一碗粉麵確實唔會貴得去邊, 但價值就在於背後一直努力經營既心機同埋汗水
, 每碟食物都食得出新鮮同有水準, 就係因為店員堅持即叫即製同埋用最好既食材, 會再黎感受呢份味道~~~~