餐廳: 米拉
資訊:

2016-01-17 415 瀏覽
又到夜晚要聽講座的日子,最困難並唔係要拖住累透既身軀上課而唔訓著,而係要搵食!觀塘食肆林立,但想快靚正又有新意就好似少見啲,心想不如到東廣場逛一逛,因為近年東廣場食肆小店百花齊放,想必不至於空手而回。穿過觀塘廣場入東廣場,正望就已經係米拉,雖然帶住尋寶心態應該行多幾間,但眼見米拉幾合眼緣就放手一搏,好彩無搏錯 餐廳感覺主打外賣,門口放三張摺檯,只可坐6人左右。外賣app方便落單,睇黎下午茶又多一個好選擇。 食物多元化,台式港式美式任君選擇,老闆見我有選擇困難症,叫我試試水牛芝士牛肉包,女朋友就叫左厚吐司加花枝丸。 翻轉餐牌有良心宣言 打開包裝,好似唔多吸引,但其實內涵先係最重要! 老闆話我兩個人,今日賣大包有雙份芝士攞上手已經知道麵包非池中物,質感鬆軟又不失彈性,香、味俱全,味道偏酸。老闆話自己試左好多種麵包最後先揀到呢個本地供應商,隔離檯客都對麵包讚不絕口。牛肉同焦糖化洋蔥,香甜軟爛,加上溶化晒既芝士同芥末做醬汁,醬汁鹹味平衡味道,而且十分惹味!仲食到有淡淡孜然香。花枝丸又係米拉誠意之作,沾上稀釋蜜糖,甜甜的,據說花枝丸又係老闆食到嘔先揀到黎賣。 厚多士可揀

餐廳感覺主打外賣,門口放三張摺檯,只可坐6人左右。
外賣app方便落單,睇黎下午茶又多一個好選擇。

翻轉餐牌有良心宣言
費城芝士牛肉包

打開包裝,好似唔多吸引,但其實內涵先係最重要!
費城芝士牛肉包
老闆話我兩個人,今日賣大包有雙份芝士

花枝丸
台式厚吐司
厚多士可揀咖央或花生醬,今次選了咖央,麵包同樣係本地新鮮麵包。

望落有少少似檸蜜脆脆,食落有咖央味仲有股蛋香味添。
薄荷朱古力
最後來杯薄荷朱古力,味道有點像我最喜愛的那種朱古力片,甜度適中,比起在其他地方喝到的更為出色,香味更加自然。

小店確實做到大公司難以兼顧的人情味,當時時間尚早只有兩檯客,老闆不時同客人聊天問意見,而且同不少外賣客非常熟稔。

享受完滿足既晚餐後,埋單兩個人差不多$80,我同老闆講左聲再見,便出發上課去,邊行邊諗幾時再去米拉
2016-01-14
花枝丸