今日係大埔墟收工,放工拉麵🍜癮發作,一於揀間拉麵店🍜食個拉麵tum下自己止下癮先得。地點不算太易找,但火車站🚉行過去也是7-8分路程,都算幾方便😉。小店在小巷最入位置,但遠處已看到在門外的紅色大燈籠🏮,更顯日式拉麵小店風格🇯🇵。小店有豚骨原味拉麵🍜、辛辣拉麵🔥及味噌拉麵 3款拉麵選擇,湯底有得揀香滑或都特濃,麵身亦都有得揀軟硬度,小店有多款小食🥟,炸物及天婦羅🍤。由於我喜歡吃辣,所以點了一碗辛辣拉麵🍜及一份餃子🥟。辛辣拉麵一上台便滲出濃濃的豬骨湯香,原來師傅話豬骨湯底係用左大火🔥熬製超過十小時製成,湯底先夠濃夠入味🍲,辛辣辣度亦剛好,不會蓋過豬骨湯底的味度,辣度跟湯底恰度好處。拉麵有2塊叉燒🍖配上溏心蛋🥚,無聽錯係溏心糖🍳,一口咬開蛋醬流了入拉麵,令拉麵充滿蛋香🤤🤤。麵身軟硬度能自由選擇🍜個人比較喜歡有質感的麵身,小店亦能讓客人自由選擇自己喜愛的麵身硬度,今次我選了硬身的拉麵,口感不錯😝!小食、炸物、天婦羅🍤任君選擇小店有很多款式的小食、炸物、天婦羅供客人選擇,由於我得一個人的關係,所以只叫了一客餃子🥟,一客5隻,都係$28,非常抵食。自家製炒芽菜🥗小店仲有自家製炒辣芽菜,辣芽菜辣度適

麵身軟硬度能自由選擇🍜

小食、炸物、天婦羅🍤任君選擇

自家製炒芽菜🥗
小店仲有自家製炒辣芽菜,辣芽菜辣度適中,辣芽菜更能提昇拉麵的層次感💁🏻‍♀️,推介!
2018-05-31