2017-08-20 1587 瀏覽
朋友生日,你問我要買個蛋糕,我話我響尖沙咀順便買過嚟啦因為旺角好似冇咩蛋糕店好食,反而一啲精美嘅蛋糕呢就喺尖沙咀銅鑼灣中環等等出現,但因為我趕時間所以冇去到睇蛋糕。一路搭車嘅途中我話我係我好想食豪華餅店嗰個幾十年不變嘅蛋糕,同你講過幾次。每次都話下次下次。今次你朋友生日你就話要買啲特別嘅,咁就豪華餅店啦,你立即話好。呢度嘅生日蛋糕只有一款,比起我幾年前見過嘅已經有唔同啦因為佢哋話綠色嘅車厘子唔受歡迎所以進化做全部都紅色了。少了一點八九十年代風。但但是那種懷舊的氣息。這個蛋糕$180其實真係唔平,都好詫異點解會貴左咁多。蛋糕做法好簡單清蛋糕,鮮忌廉,還有那些復古的紅色車厘子。清清淡淡嘅忌廉唔會過甜,當然冇美心嗰啲咁滑啦,不過食得出個種懷舊。大家都唔鍾意食果粒紅色車厘子我自己就十分之喜歡呀,令我想起我幼稚園嘅時候食嘅生日蛋糕,然後我嘅記憶下一個家庭蛋糕已經係美心嘅Hello Kitty,發現咗清蛋糕同忌廉中間好似有一種花生醬嘅味道,然而箇中味道就係呢種懷念感覺嘅特色,我唔知道究竟係個蛋糕用咗花生醬定係乜嘢原因。唔知就係你會食得出有花生醬味。如果你小時候幼稚園食過,不妨再找一次食一個,因為今

這個蛋糕$180其實真係唔平,都好詫異點解會貴左咁多。

如果你小時候幼稚園食過,不妨再找一次食一個,因為今天你食到,未必下次仲會有。

我記得呢個蛋糕我講咗要食好耐,最後我食到,之前話想食Seva 的蛋糕,無想食嘅高級餐廳,我最後都食到。可惜的係每一想食嘅野唔係因為offer 比我而食到,而係offer比其他人而我只係偷光得到。

分別在那?曾經隨意叫心愛的旅行時買兩件東西給我做手信,甚麼也好只要兩者有關連,他可能不願意但他真的有達成,無論最後我有無收到,珍貴在
為我做的,那管可能只係一片餅乾一件蛋糕。

而我重視的可能只是那種願意為我做的丁點,而不是一千元蛋糕的價值。你懂嗎?