喂呀!尖沙咀搵正宗泰國菜?「Thailand King」你絕對要走轉!講真,泰國菜香港周圍都有,但呢間隱藏喺尖沙咀嘅 Thailand King,真係有驚喜!鋪頭唔算大,但晚晚爆場就知實力。今次重點推介兩樣「食過翻尋味」嘅招牌:生蝦刺身 同 原個芒果炒飯,食完包你心心眼!「鎮店之寶」生蝦刺身一上枱就仙氣飄飄(真係有乾冰㗎!),蝦肉 冰涼彈牙到爆炸,新鮮到似喺泰國即撈!重點係佢哋自家調嘅 泰式酸辣醬,蒜香、辣椒、青檸汁撈埋魚露,酸辣醒胃仲帶微微甜,點住生蝦一啖放入口——哇!個味衝擊勁過癮,辣得嚟又唔嗆喉,朋友食到豎晒拇指!「邪惡之巔」原個芒果炒飯唔係講笑,成個金黃大芒果挖空裝住炒飯上枱,視覺先贏晒!飯炒得 乾身有鑊氣,粒粒分明,落足蝦仁、肉鬆、腰果、雞蛋,仲有提子乾添!最正係啖啖飯都撈到 香甜爆汁嘅芒果肉,甜酸平衡得剛剛好,食多都唔膩。我同朋友爭住「刮」芒果肉食,清晒成個殼先肯停手!

「鎮店之寶」生蝦刺身

「邪惡之巔」原個芒果炒飯