2020-11-14
正宗嘅上海野主打嘅就係好多麵食同埋澱粉質嘅包鋁例如小籠包生煎包鍋貼咁樣, 亦都正正係因為廣東菜主打原汁原味所以有時食得多西餐都總會想食返啲比較清淡嘅嘢😁堅信號生煎包皇都唔係第一次聽,但始終都未試過所以今次就真係要專程拜訪一下睇吓有啲咩真材實料😌入到去當然會聞到面嘅香味就好似廣東嘅面小館咁樣,聞到都的確幾開胃,同埋無意中會引到你都想食麵😂 首先小菜冷盤方面當然要食平時好少食嘅水晶肴肉,我自己平時都比較抗拒一啲油脂嘅食物,例如五花腩淨係食瘦嘅部份、叉燒都係要食瘦嘅但呢一個水晶肴肉的確令我對肥嘅嘢食有所改觀😖因為就算食每一個部份都完全感覺唔到任何肥膩嘅感覺。調返轉可以將本身係肥嘅嘢食整到好似啫喱咁樣真係非常之神奇,肉嘅味道當然係香濃,即使肉係凍嘅但係作為頭盤再配合少少醋一齊食的確令到胃口都會變得更加好。之後面色嘅話我會推介堅信號招牌豬扒湯麵,重點一定係熱辣辣又夠晒厚嘅豬扒,唔好以為口就一定代表韌,反而咬落有輕鬆咀嚼得來亦都輕鬆,啖啖都係肉,中大有少少香茅嘅味道,咁就唔會剩係得豬扒味咁寡啦,至於湯麵亦都有少少神來之筆,主要係面底唔同我哋平時食嘅上海麵或者刀削麵,粗幼度同拉麵差唔多但唔會有拉麵咁
之後面色嘅話我會推介堅信號招牌豬扒湯麵,重點一定係熱辣辣又夠晒厚嘅豬扒,唔好以為口就一定代表韌,反而咬落有輕鬆咀嚼得來亦都輕鬆,啖啖都係肉,中大有少少香茅嘅味道,咁就唔會剩係得豬扒味咁寡啦,至於湯麵亦都有少少神來之筆,主要係面底唔同我哋平時食嘅上海麵或者刀削麵,粗幼度同拉麵差唔多但唔會有拉麵咁硬身,感覺上就好似食緊軟糯嘅米團一樣
至於到咗重量級主角生煎包一定要無論如何都要試一試,一咬落去已經感受到非常熾熱嘅湯汁開始湧出嚟,個湯用一個字形容係甜兩個只係鮮甜👍🏼👍🏼 再配合大小適中嘅餡料,皮亦都唔太厚,果然就係呢一度嘅招牌。
高質素嘅廣東餐廳亦都真係買少見少,豪華D嘅可能會好貴;但堅信號呢一間的確做到平民價錢但優越嘅享受