2007-11-05 20 瀏覽
29.10.07朋友早上突來電邀約生日飯, 沒問題. 估不到朋友邀請吃大閘蟹宴. 兩人點了:1.蟹膏蒜蓉多士: 好好味, 蟹膏內當然有充足的蟹肉相映. 雖然蒜蓉多士搶了點味, 有點浪費, 但終於都被我整整幹掉.2.雞湯翅: 有雅緻的瓷器小火爐烘著, 那翅畼到最後還是暖暖的, 賣相又靚, 抵讚. 湯底雞味幾濃, 翅一綑綑, 係我喜愛那種, 至少唔會食唔到. 若翅再多點就好了.3.蟹粉小籠飽: 用湯伴上. 蟹粉好香, 但皮厚了點, 比起翡翠個d. 但都ok. 已經有點飽飽地…點算?!4.兩隻蟹皇大閘蟹, 七両 : 嘩, 唔使咁大隻呀?! 好飽, 雖然係公, 但都好多膏, 腳仔都有油漏咗出嚟! 膏好多, 吃完第一隻, 已有點滯, 很想打包. 但又担心之後不好吃. 好啦, 吃埋佢啦, 就係咁, 第二隻蟹, 我吃咗膏和”摃”, 沒有吃它的腳腳了.5.係手打烏冬: 本已在半放棄狀態, 點知, 一吃, 不得了, 很滑, 很彈牙, 很好的烏冬, 有點久違了的感覺. 真記不起上次係何時吃過這麼彈牙的烏冬, 在日本吧?!6. 芝麻湯丸: 很滑, 芝麻好香, 配濃薑湯, 好味.很少對東海有如此高的評價, 想
29.10.07

6. 芝麻湯丸: 很滑, 芝麻好香, 配濃薑湯, 好味.

很少對東海有如此高的評價, 想必這餐一定不菲, 謝謝友人!