2025-03-25
今日小妹同豬去天后搵野食,由於好耐冇食糖水既關係,就搵吓附近有邊間糖水店好食,竟然見到呢間老字號源記甜品店🌝當然要食啦🤩糖水店環境好新淨,且乾淨衛生,空間感好大,坐得好舒服~清香合桃露加花生湯圓🥜呢款合桃露食到好重合桃味道,相當足料😍 每啖都唔會覺得好稀,正😄 合桃露含有豐富既亞油酸甘油脂,除咗補充腦部所需既營養外,仲有潤腸防便秘既功效🤪真係一舉兩得😝小妹仲額外加2粒花生湯圓🥜令整碗糖水更有咬口😍陳皮紅豆沙🫘呢款陳皮紅豆沙,口感軟糯,綿滑起沙,加上用咗歷史悠久既陳皮,食時會感受到甘香潤喉,令到整碗糖水既口感及香味提升🥳紅豆具有消腫利水功效,而且含有豐富既鐵質,促進人體血液循環,有助身體去水腫~香煎蘿蔔糕🫓蘿蔔糕唔一定新年先食,平日都可以食😌 蘿蔔糕有兩大嚿,煎到香氣十足,外酥內軟,配埋2款醬炒,食到三款口感😙懷舊炸油糍🫔呢款炸油糍其實係蘿蔔絲餅,綫蘿蔔絲餡料混合後一起炸,食落有少少似春卷🫢 但呢個炸油糍內餡就係粗條蘿蔔絲,食落好爽口,油份不高,仲即叫即炸😼魚蓉燒賣🐟一共7粒既燒賣,魚香味濃厚,且煙韌度高,點埋醬汁食一流👍🏻混醬腸粉小妹好鍾意食腸粉,每條腸粉嫩滑油潤,每條熱辣辣且好軟身,
清香合桃露加花生湯圓🥜
陳皮紅豆沙🫘
香煎蘿蔔糕🫓
懷舊炸油糍🫔
魚蓉燒賣🐟
一共7粒既燒賣,魚香味濃厚,且煙韌度高,點埋醬汁食一流👍🏻
混醬腸粉
小妹好鍾意食腸粉,每條腸粉嫩滑油潤,每條熱辣辣且好軟身,混合埋豉油、甜醬、麻醬、芝麻簡直一流🤭絕對係香港地道小食之一🤗
脆炸蕃薯🍠
呢度叫d炸物全部即叫即炸,非常新鮮,有三大嚿,每嚿蕃薯🍠都食到外脆內軟,而且蕃薯擁有豐富既膳食纖維,維生素A、B1、B6 及E等🌝
呢間糖水度除咗有傳統中式糖水外,仲有港式小食,選擇都算多,價錢合理😌