2023-02-28
為食姊妹見openeice的食評超正,相又超靚,於是出發去長洲的《茶山》充滿好奇心和胃口。餐廳係新興街45號地舖,以日式風格裝修,木系為主,好自然,感覺好舒服!特濃朱古力沙冰 $46朱古力個沙冰🧊食落去涼浸浸好舒服呀😆超濃郁的朱古力香甜味,朱古力沙冰,配上香甜幼滑忌廉,上面再佈滿朱古力碎和朱古力醬,真係超正😋日本草莓梳乎厘班戟 $158草莓梳乎厘班戟非常非常吸引,顏色亦好靚,份量十足,三大塊厚身綿密的班戟,仲有香甜的忌廉,同新鮮的士多啤梨🍓和藍莓🫐,忌廉幼滑香甜,梳乎厘甜度適中,食落又軟又滑,士多啤梨和藍莓新鮮多汁好開胃,真係好正呀!白桃烏龍芭菲 $88 (期間限定)呢款期間限定的白桃🍑烏龍芭菲,身為為食姊妹點會錯過佢呀!芭菲以大地色為主調,每一層都有驚喜,有酥皮 、奶油 、雲尼拿雪糕 、白桃 乾果燕麥 、烏龍啫喱 和脆脆,每一口都有新鮮感❤️