2024-03-05 493 瀏覽
在長洲四周逛完,之後入了這間Café吃甜品。是一間小店,只有四張檯,內部裝修具文青風格,木造的餐檯椅,擺放售賣品的展示櫃都是木架,貨品擺放整齊,令人看得舒服。今天天氣有點熱,我們四個人都點了凍飲,而且都同樣要了檸檬百香果梳打。這杯凍飲酸酸甜甜,味道清新,十分解渴。餐廳供應的甜品不是太多,但卻有點特色。我們選了一份呂宋芒果梳夫厘班戟,一份有三件,班戟面印有餐廳的商標。呂宋芒果切成粒狀排在班戟四周,黃澄澄的顏色與淡黃的班戟也很相配,中間放了一小片綠色薄荷葉,十分搶眼,擺盆美觀。梳夫厘有一定厚度,卻不是硬硬的,用刀輕輕一𠝹便可把班戟分為兩半,口感綿密,像軟軟的泡泡,慢慢包圍你的口腔,又能給予充實的感覺。上檯時班戟是暖的,吃得更滋味。呂宋芒果很香甜,班戟的甜度也適中,兩者很協調,不會搶味。我們在小店內慢慢吃享受悠閒時光。

這杯凍飲酸酸甜甜,味道清新,十分解渴。

我們在小店內慢慢吃享受悠閒時光。
檸檬百香果梳打
呂宋芒果梳夫厘班戟i
2024-02-27
檸檬百香果梳打
呂宋芒果梳夫厘班戟i
2024-01-30 461 瀏覽
"Mtea" is a fantastic little dessert shop in Cheung Chau. It is run by two ladies who greet customers and make delicious desserts and tea. The desserts are not only beautiful but also taste amazing. They also have special limited edition items that are incredibly tasty. The tea they serve mainly comes from Taiwan and has a very comforting and fragrant taste. The shop has a pleasant aroma. Overall, "Mtea" is a great place to enjoy delightful desserts and soothing Taiwanese tea, with friendly serv
soothing Taiwanese tea, with friendly service and a cozy atmosphere.
  • 白桃烏龍茶
2024-01-13 394 瀏覽
一間幾精緻嘅餐廳我哋叫咗一個pancake同一個窩夫食物賣相同味道可以嘅不過真係等到你天荒地老落單嘅時候就講20分鐘點知我哋足足等咗一個鐘心情由天晴變天陰What a band new day
一間幾精緻嘅餐廳

點知我哋足足等咗一個鐘

心情由天晴變天陰

What a band new day
2024-01-13
70 分鐘 (堂食)
店內環境很漂亮,而且是味道優質價錢抵玩的打卡店。四人可以叫一壺冰茶或者熱茶,有很多款查可供顧客選擇,我們四位都對茶不太懂,但對味道10分滿意,茶味十分香醇,而且沖茶的時候很有儀式感,我們可以選擇自己喜歡的茶杯,店員會放一壺茶在枱面由顧客自行加水,而且我們飲完第一壺後還叫店員幫手加水店員也沒有拒絕,挺好👍我是選擇窩夫,他們家的窩夫上枱時還是熱的,外脆內軟而且芒果汁甜度適中,配合芒果雪糕軟硬凍熱的口感可以一併享受,再看看個價錢,我個人無比推薦👍另外一些甜品因為不是我叫,而且我也只是試了少許,評價可能不太準,但整體甜品都十分高質,而且擺盤漂亮,價錢還不貴,如果在長洲旅遊可以入去試試
店內環境很漂亮,而且是味道優質價錢抵玩的打卡店。

栗子芭菲
芒果窩夫
哈密瓜巴菲
2023-11-19
栗子芭菲
芒果窩夫
哈密瓜巴菲
❥ 芒果牛角窩夫 $𝟻𝟾牛角窩夫很香脆芒果粒也不算少啊✧反而雪糕就偏甜了一點點無論賣相 份量 還是味道都是性價比很好的一款啊~~❥ 日本麝香葡萄芭菲 $𝟷𝟶𝟾很高的一杯 .ᐟ.ᐟ.ᐟ原本想點北海道赤肉蜜瓜 可惜沒有了唯有改選葡萄葡萄份量多 又大粒整體感覺很輕盈 不會很膩。 °. ꕀ❥ 白桃牛乳沙冰 $𝟺𝟼桃味屬於淡淡的 還好♥︎🜚 價錢親民 同時質素不錯的甜品店環境簡約舒服 去長洲的話 可以一試啊❣︎

❥ 芒果牛角窩夫 $𝟻𝟾
牛角窩夫很香脆
芒果粒也不算少啊✧
反而雪糕就偏甜了一點點
無論賣相 份量 還是味道
都是性價比很好的一款啊~~

❥ 日本麝香葡萄芭菲 $𝟷𝟶𝟾
很高的一杯 .ᐟ.ᐟ.ᐟ
原本想點北海道赤肉蜜瓜 可惜沒有了
唯有改選葡萄
葡萄份量多 又大粒
整體感覺很輕盈 不會很膩。 °. ꕀ

❥ 白桃牛乳沙冰 $𝟺𝟼
桃味屬於淡淡的 還好♥︎

🜚 價錢親民 同時質素不錯的甜品
環境簡約舒服 去長洲的話 可以一試啊❣︎

2023-10-23 290 瀏覽
📍茶山 (長洲)長洲新興街45號地舖這間舖頭主打日式甜品,芭菲,牛角窩夫,梳乎厘班戟,特色茶葉等,讓人有一個輕鬆幸福的下午😍🤍日本麝香葡萄芭菲$108賣相吸引,好大杯,葡萄份量好多好大粒,葡萄脆口清甜,內有忌廉,穀物片,啫喱等。忌廉豐盈輕柔,口感豐富🤍呂宋芒果牛角窩夫$58雪糕是芒果味,呂宋芒已切成一粒粒,窩夫有兩大片,蛋香味濃郁,熱辣辣,再淋上蜜糖,超好食,好飽食物即叫即做,需要等一陣間,大家要耐心等候,個人認為價錢合理,食品大杯同埋份量多。座位不多,二人要搭枱,迫小小,但性價比高,推薦大家試呢間😍其實好想試佢啲茶同甜品set,茶山四色,我見茶葉會用特別茶壺,但要三至四人先可以用特別茶壺,最後冇叫到,下次再試
📍茶山 (長洲)
呂宋芒果牛角窩夫
茶山四色

🤍日本麝香葡萄芭菲$108

🤍呂宋芒果牛角窩夫$58

呂宋芒果牛角窩夫
日本麝香葡萄芭菲
經過被他們外面的牛角窩夫吸引左目光,所以就入咗去他們整體裝修風格是那種日式慢活,可以俾你坐係到,慢慢放鬆下來愛文芒果芭菲 $78 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟這個芭菲因為比較幼高型,所以這樣反而冇咁多cream,冇咁膩;芒果食到是新鮮芒果切粒,偏甜帶少少酸,不過中間的芒果雪糕味偏假,個人一般般,不過中間的蛋糕粒、巧克力碎、餅乾碎配埋一齊食,其實都不錯白桃牛乳沙冰 $46 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟表面有一層牛乳和兩嚿新鮮桃肉,飲落白桃味都濃,一開始飲會比較甜,過一陣子飲就剛剛好,而且冰冰涼涼會適合夏天飲以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。
經過被他們外面的牛角窩夫吸引左目光,所以就入咗去

愛文芒果芭菲 $78 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

白桃牛乳沙冰 $46 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

2023-07-02 476 瀏覽
#搞串個pantry嚟到#長洲 🏝️,除咗大魚蛋🐟、炸雪糕🍦、糯米糍、紅豆餅🥠呢啲大家都會諗到嘅特色嘢食之外,仲有冇啲超正又特別嘅嘢食🤨?今次呢間#Cafe 就令人充滿驚喜啦🤩,經過已經俾佢門口餅櫃嘅窩夫high tea set吸引住,望多兩望就忍唔住,嗌咗個呂宋芒果牛角窩夫($35)🥭行住食。BTW呢間Cafe都可以坐低㗎,木系傢私、日式裝潢🤤,買件cake加杯嘢飲,坐喺度真係幾chill㗎😎!!回到正題,件窩夫一攞上手已經覺得包裝非常精緻,超級有儀式感🙌🏻!有個透明盒裝住,方便影靚相,而且又有木棍篤住,可以好似雪條咁樣逐啖咬,唔會揸到扁晒,非常貼心💕!!一咬落去,意料之外嘅好食😋!!最驚喜係窩夫同平時完全唔同,口感同味道都😜似牛角包,又酥脆,又有濃郁嘅酥皮牛油香。而芒果粒亦都又腍又夠味、而且芒果🥭上面加咗一啲糖霜🍬,夠曬甜,味道同罪惡感一齊upupup。不過,略嫌芒果食到一絲絲,可能部位唔係咁好。但係整體嚟講,呢間質素令人驚喜,下次嚟到長洲一定要再食,試匀其他味😍😍!!
#搞串個pantry

2023-03-04
外賣自取
下午茶
2023-06-22 310 瀏覽
即興同朋友入長洲吹下海風,食下嘢,掃下街,天氣好熱🌞行到有些攰攰哋想搵個地方坐下,休息下,最好食下甜品降溫😅經過見到這間專食甜品小店, 店舖吾係好大,裝修係文青格調,感覺光猛乾淨,於是乎入去試下!原來呢間甜品店係長洲係幾出名!Menu上面都有好多唔同嘅選擇,全部都非常之吸引好想試,終於揀佐我哋喜愛食嘅窩夫🧇🍴一個係香蕉果🍌仁朱古力牛角窩夫,窩夫焗得好脆及加佐焦糖喺面,香蕉好新鮮,夠熟好甜再加埋朱古力雪糕,仲有杏仁,花生碎係面,口感好豐富,好味😋🍴鳳梨🍍雲呢拿雪糕窩夫菠蘿味好香好突出,,甜而不酸,配埋雲呢拿雪糕加埋脆口窩夫一同食,超有口感,冷暖外脆嘅感覺,起正,不能形容👍下次有機會入嚟,可以試下其他嘢太多款式都想試🤤

🍴一個係香蕉果🍌仁朱古力

🍴鳳梨🍍雲呢拿雪糕窩夫

下次有機會入嚟,可以試下其他嘢
太多款式都想試🤤
2023-06-22
2023-06-19 186 瀏覽
放假同朋友去長洲行下,發現到呢間新開既甜品舖,主打食牛角包窩夫,環境仲裝修到好日系好舒適,同朋友即刻心心眼入去嘆返杯茶,食返個窩夫先日本蜜瓜牛角窩夫 $88蜜瓜係新鮮日本空運返黎,超清甜!勁多汁!🤤牛角窩夫牛油味好出,即叫即整夠哂脆身👍🏻 勁好食!我同朋友都食唔停口,要搶食😂玫瑰烏龍茶 $42沖茶既器具好特別,先用熱水泡茶,然後一禁制,烏龍茶就會流落去下面裝滿冰既茶壺度,變成一壺透心涼既冰茶清甜既烏龍茶,滲出淡淡玫瑰香味,完美中和左味道偏甜既牛角窩夫👍🏻👍🏻以後去長洲想食甜品又可以多個選擇喇

日本蜜瓜牛角窩夫 $88
蜜瓜係新鮮日本空運返黎,超清甜!勁多汁!🤤

玫瑰烏龍茶 $42

以後去長洲想食甜品又可以多個選擇喇
2023-06-18 162 瀏覽
難得入到長洲, 豬生竟然主動話同我搵個地方食甜品😚 經過見到呢間茶山, 個名幾特別好文青咁, 見咁啱有位就坐低咗啦~時間關係其實都已經5點, 所以都唔敢嗌太多野食驚食唔落下餐 (雖則小丸子有2個胃🫣)🟠第一款甜品: 香蕉果仁朱古力牛角窩夫小丸子想講真喺唔好睇少小店仔, 冇諗到牛角窩夫咁好味😋 外脆內軟, 即刻整俾你食~ 香蕉勁足料, 加埋冰震朱古力雪糕好鬼正!!!🟠第二款甜品: 朱古力石板街立方形泡芙完全冇諗到入面好驚喜, 堅係吉士忌廉, 勁香滑😱 最頂仲有金莎榛子勁邪惡😈下次再嚟要再試下佢啲茶同芭菲先得!!!.📌 茶山長洲新興街45號地舖.#hkfoodie #foodporn #hkfoodstagram #foodlover #foodphotography #hkig #likesforlike #instalike #followforfollowback #cafe #mtea #cheungchau

🟠第一款甜品: 香蕉果仁朱古力牛角窩夫

香蕉勁足料, 加埋冰震朱古力雪糕好鬼正!!!

🟠第二款甜品: 朱古力石板街立方形泡芙

下次再嚟要再試下佢啲茶同芭菲先得!!!
📌 茶山
長洲新興街45號地舖
上次去長洲發現左依間cafe勁開心!!!甜品好好食‼️Cafe主打牛角窩夫、Pancake、芭菲等多種甜品,仲有各款茶葉由台灣茶園直接引入,鐘意茶嘅都唔好錯過!!!餐廳入面行木系純色路線,營造溫馨舒服嘅氣氛,想chill下又可以坐室外位置🌿—— 日本密瓜芭菲 $108依個芭菲食到夢翻日本😍無論外型味道,都完全比到上日本食嘅咁,好幸福🥹中間啲cream好light但乳香十足!!每層嘅配搭由濃至清新,最底層嘅蜜瓜jelly好fresh,食完成個好滿足又唔會覺得甜膩,大推‼️—— Tiramisu 窩夫 $68外型好搶鏡,好澎湃嘅tiramisu遇上牛角窩夫,2件咁美好嘅甜品放係一齊,太好食喇😍牛角窩夫烘得香口脆身,牛油味好香,夾埋tiramisu嘅幼滑芝士,味道豐富,好match!!!🌟推薦指數:10/10‼️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍茶山 (#長洲)長洲新興街45號地舖

—— 日本密瓜芭菲 $108

—— Tiramisu 窩夫 $68

🌟推薦指數:10/10‼️
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍茶山 (#長洲)
  • 日本密瓜芭菲
  • Tiramisu 窩夫
2023-04-19 343 瀏覽
我地幾個好姐妹,😬專登來長洲渡假,玩左成日真係好累,要搵個地方傾下計食下野,行行下見到一間甜品店,☺️見佢d甜品都幾靚,咁我地就係度食,我地分別叫左三樣野🧇日本蜜瓜立方形泡芙 $88好有份量,又高又大,佢個蜜瓜好完整同埋好鮮甜,Cp值好高,真係岩晒少女心既我🍨綠茶牛乳$38顏色方面好綠,食落去綠茶味好重,食完之後心情開心晒 🧁日本草莓芭菲 $108真係好靚,一輪打卡後終於食得,好多草莓好豐富,原來都好大杯,食完之後勁飽 我地一邊食一邊都評論緊,🤣其實係好好食喎,我見有少少時間,所以係度比返個好評啦🙂🙂🙂
🧇日本蜜瓜立方形泡芙 $88
🍨綠茶牛乳$38
顏色方面好綠,食落去綠茶味好重,食完之後心情開心晒
🧁日本草莓芭菲 $108
聽朋友介紹,長洲開咗一間新既飲野地方,叫“茶山”, 個名好似 台灣啲文青店名,喺好奇之下我就專登星期日假期入朝聖一下。。。 🍧🍧🍧栗子牛角窩夫$68🍰🍰🍰我最鍾意食呢一個,市面上好少有栗子甜品配窩夫,窩夫 外脆內軟,大大塊,回味無窮。 栗子蓉非常之幼滑清甜, 啲邊仲有完整嘅粒粒嘅栗子,已經剝曬學方便食用。 而且碟邊亦都有香草作為伴碟, 增加食慾。 🍧🍧🍧特濃朱古力沙冰 $46🍰🍰🍰味道香濃嘅朱古力奶昔, 中間擠滿非常誘惑嘅鮮奶忌廉, 面頭再唧滿 朱古力醬,同埋少量嘅朱古力碎, 多重朱古力享受。正吖!!!味道滿意度:🎖🎖🎖🎖🎖舒適滿意度:🎖🎖🎖🎖🎖款式滿意度:🎖🎖🎖🎖🎖衛生滿意度:🎖🎖🎖🎖🎖招待滿意度:🎖🎖🎖🎖🎖
聽朋友介紹,長洲開咗一間新既飲野地方,叫
🍧🍧🍧栗子牛角窩夫$68🍰🍰🍰
🍧🍧🍧特濃朱古力沙冰 $46🍰🍰🍰

味道滿意度:🎖🎖🎖🎖🎖
舒適滿意度:🎖🎖🎖🎖🎖
款式滿意度:🎖🎖🎖🎖🎖
衛生滿意度:🎖🎖🎖🎖🎖
招待滿意度:🎖🎖🎖🎖🎖
天氣涼涼到長州走走,經過嘅時候發現一間面口擺滿牛角窩夫嘅店,賣相十分吸引。係一間裝潢以簡約日式設計為主嘅Cafe☕️✨外賣限定.呂宋芒牛角窩夫 ($35)窩夫鬆脆,口感層次分明。上面有一層綿滑cream,加上大量芒果🥭 食落鮮甜,夾埋一齊齊好豐富。性價比之鬼!———————————————————————🌼評分:5個🌕為滿分🫧味道:🌕🌕🌕🌗🫧環境:🌕🌕🌕🌕🫧性價:🌕🌕🌕🌗🫧回頭:🌕🌕🌕🌗📍茶山📍長洲新興街45號地舖

✨外賣限定.呂宋芒牛角窩夫 ($35)
外賣限定.呂宋芒牛角窩夫

———————————————————————