2005-03-20
慕名而來一試出名的魚蛋粉,來到後才知道出名的不只魚蛋,還有牛肉餅及牛腩。價錢方面,魚蛋分兩款,手打魚蛋粉$16,而普通魚蛋(即係機打掛?)就$13,牛腩$13,坑腩就$16,加$7有飲品,加$5有碟菜。兩個人,叫了如下食物:手打魚蛋拼牛腩河($23)、牛肉餅河($16)、油菜($5)、魚皮($4)、凍奶茶($7)。魚蛋大粒爽口有魚味,唔錯!但牛腩更出色,肥肉甘香,瘦肉鬆化唔會韌,亦唔會食到黐牙,因為係清湯腩關係,更能突出牛肉味,下次試埋坑腩先~而牛肉餅則非常彈呀亦有牛味。河粉份量唔少,細食者可以以此作為午餐,但口感略嫌普通,唔及正宗潮洲河粉咁滑。湯幾鮮甜,飲完都唔覺口渴。另要一提魚皮及辣椒油:魚皮很薄而且炸得非常鬆化,有少少腥但我反而覺得咁先似好食!!辣椒油就咁買要$60一樽,但食落唔覺得有咩咁特別,莫非與零售的有別?春園街美食特別多,走o既時候經過金鳳,但蛋tart剛剛賣晒,下次再黎食過先~