公司岩岩出完bonus就梗要帶屋企人黎到由張敬軒創辦既仙后餐廳食餐好野慶祝下啦上年生日黎食過一次晚飯, 今次再試下English afternnon tea, 順便打下卡 !餐廳既門面已經有一種舊香港既英式設計, 旋轉門好有特色, 連餐廳外圍都有設計過,未入餐廳都已經好多人影相打卡tea set係3:15pm開始食到5:15pm, 就算早到左都係要3:15pm先可以入座, 所以由2:45pm開始就好多人係門口等同埋影相可能係我地3星期前就book左枱, 餐廳留左梳化卡位比我地一行3人! 聽聞而家因為疫情關係, 平時要食貴set先可以去隔離水晶燈舞台入座, 而家冇再分, 只要早d book枱就可以入座果邊既枱, 有靚靚水晶燈可以打卡! 大家記得早d book枱啦~ 上年黎既時候有部鋼琴係中央, 有人唱歌同伴奏, 今年疫情關係取消左, 轉左櫻花樹既setting, 襯返tea set 主題, 又多左個靚相位啦!而鋼琴就放左係BAR枱隔離餐牌- 728 for 2 person 我地3個人, 可以照食一個tea set share, 不過要加一杯飲品. 我地就嗌左Cappuccino, ro
公司岩岩出完bonus
就梗要帶屋企人黎到由張敬軒創辦既仙后餐廳食餐好野慶祝下啦

而鋼琴就放左係BAR枱隔離

餐牌- 728 for 2 person 我地3個人, 可以照食一個tea set share, 不過要加一杯飲品. 我地就嗌左Cappuccino, rose tea & chocolate. (要加$30) 另外岩岩入座時侍應會問飲邊種水,sparkling water係要收費既 68/一樽

Chocolate - 有3樣配料可以加入朱古力, 1)脆皮朱古力包著既雪糕 2)朱古力脆脆 3)Cream
幾特別, 可以自己按口味加配料, 值得一試既, 不過實在太heavy!
飲完好大罪惡感, 下次未必會再試
仙后特式朱古力

媽媽嗌既Cappuccino, 雖然冇拉花, 但外貌都好靚, 咖啡好幼滑, 媽媽好鐘意!
仲有rose tea 就略遜一籌, 花香味唔突出, 好普通
不過茶壺+茶杯一樣好靚
cappuccino

A Little Life 主題afternoon tea - 三層架, 第一層甜點, 第二層咸點, 第三層就係鬆餅, 另外仲有一個藝術品般既蛋糕 (抹茶海綿蛋糕配朱古力餅條)

侍應上碟時介紹左好多, 不過講到急口令咁, 唔係好聽得清楚
總之就係藝術品啦! 哈哈
連埋D蝴蝶同花花都係可食用既, 味道雖然一般, 但幾飽肚同埋幾特別既, 都好夾個花花主題
一如以往, afternoon tea 就係要由底層鬆餅開始食起, 由咸點到甜點, 不過侍應就冇特別介紹

鬆餅 - 有2款味道, 原味(配JAM-最右 & CREAM-中間) &  芝士乾蔥味(配黑蒜醬-最左)
鬆餅普遍都偏硬同痴口, 唔算好味既鬆餅, 味道好一般
同埋其實分唔到邊隻味, 係冇特別說明既。不過果JAM就係好味既, 唔太甜,果味香

到第2層既4款咸點,
煙三文魚玫瑰花配蘿蔔及檸檬忌廉 - 配搭蘿蔔同檸檬忌廉係幾特別既口感, 煙三文魚既咸味配檸檬忌廉既酸甜, 出奇地夾既口味, 7分
法式雜菜蝴蝶配金黃薯餅 - 賣相100分, 蝴蝶好靚, 都好脆口, 薯片口感
薯餅唔會太實都唔會散開, 好味, 8分
皇帝蟹肉沙律配三文魚籽 - 蟹肉沙律, 加上一片薄青瓜, 好味但賣相略為普通, 7分
青瓜及辣肉腸及燴雜菜撻配鵪鶉蛋 - 開胃小食, 鵪鶉蛋係溏心但冇咩味, 雖然有好多唔同配料, 但都屬同類口味, 味道唔夠豐富. 6 分

第一層既3層甜點, overall 我地都滿意

茉莉花茶慕絲蛋糕配青蘋果啫喱 - 長條形既慕絲蛋糕, 咬開後有青蘋果啫喱, 酸酸甜甜配上外層既茉莉花香, 好味, 唔太甜
賣相又靚, 9分
粉紅櫻花奶凍 - 賣相100分
味道都有99分, 一樣酸酸甜甜, 有淡淡既櫻花香, 入面有濃味少少既莓同醬, 中和返出面淡味D既奶凍, 味道配搭得岩岩好
9分
柑桔迷你紙杯蛋糕 - 好大驚喜既CUP CAKE
本身以為普通蛋糕, 但食落去檸檬柑桔味好突出, 同蛋糕既味道好夾, 好好味, 9 分

茉莉花茶慕絲蛋糕配青蘋果啫喱

粉紅櫻花奶凍

每一個SET都會送2個刺繡蝴蝶禮盒, 又有得食又有得拎, 幾開心! 有唔同款, 相信係隨機派款既.

總括而言, 甜點比咸點出色, 鬆餅略遜一籌。餐廳既環境同裝修都係一流, 冇得挑剔
好多打卡位, 掛住影相會唔夠時間食野
唯一美中不足既係, 侍應們態度同上年一樣都係差
比人感覺好似機械人, 都有比客人一種自以為是既感覺
唔應該係高級餐廳出現既服務態度...
令人覺得餐廳硬件出色但欠缺軟件

評分: