2021-03-25 576 瀏覽
上環呢條街都幾多cafe!依間係半露天的感覺,因為有一行好似開放式嘅露天座位咁,似將一扇窗打開然後可以坐低,嘆住咖啡打卡又得,狗仔坐上嚟又得。cafe其中一個特點係有傳說中嘅grandma’s scone食!星期六3點去到等十分鐘左右,因為其實店內空間吾算好大,仲有如果係一心求想食scone建議早少少因為我果陣已經賣晒大部分款式!.👓烤雞漢堡 $128烤雞胸、牛油果、太陽蛋、車打芝士,配辣味旋風薯條扭紋薯條係幾好食,夠香脆濃味,味道質感比較似格格薯同薯角,其實係佢哋嘅朋友仔只係唔同咗形狀,我會鍾意食佢多過薯條。漢堡餡料係塊大烤雞扒痴住一層芝士+適量牛油果片+太陽蛋,餡料沈上咗香草調味料,不過雞扒稍為鹹咗少少因為佢本身醃過,不過佢又唔係去到好過分好鹹嘅地步,所以如果重口味人士會比較適合。評分:8/10👓grandma’s scone $60/2 pc 介紹返先,以scone黎講佢都幾出名,由80後藍帶女廚主理,本身係一間英式鬆餅網店,所以只可以去九龍灣工場自取,同事亦有最低消費,所以黎依間cafe食係個幾好嘅選擇!實在難得有機會食到於是食左三個😂會附有clotted cream同jam,

👓烤雞漢堡 $128
烤雞胸、牛油果、太陽蛋、車打芝士,配辣味旋風薯條
評分:8/10
👓grandma’s scone $60/2 pc
實在難得有機會食到於是食左三個😂會附有clotted cream同jam,不過scone本身已經好夠味所以唔搽就咁食都好掂。scone外皮脆身而質感唔會好乾身,由於係冇加到雞蛋所以比較重濃郁牛油香,係好食,但老實講的確價錢唔平而且佢個體積都比較細粒😂
➡️冧酒提子
食得出有冧酒,雖然有冧酒和提子不過味道又唔算太甜
評分:7.5/10
➡️土鳳梨
餡料是滿滿的鳳梨肉,感覺似鳳梨酥,不過鳳梨酥是牛油皮所以比較好食,反而覺得scone依個組合有少少奇怪😂
評分:7/10
➡️芝麻紅豆麻薯
有芝麻香配上適量紅豆粒,由於啱啱焗起所以麻薯好軟熟軟綿綿的,紅豆本身帶有甜味,但鬆餅甜度剛好唔會太甜,成個配搭好夾好好食!
評分:8.5/10
👓Latte C$42
揀咗house blend豆,menu清楚寫明有啲咩豆,喺度精而簡概括一句,覺得house blend稍為好飲少少😂咖啡豆唔屬於好濃果香味所以唔算好濃烈咖啡味,但今次叫咗凍飲而向來相比下凍比熱嘅咖啡味會更出。
評分:7.5/10
👓Flat White H$38
揀咗seasonal blend,flat white本身會濃味過latte。
評分:7/10