中上環區食物質素不會讓人失望的Kaffeine這間其實食過好幾次 但原來還未寫過食評😂外表平平無奇但食物質素卻很可以特別是個牛角包 真的好味 好香脆•Prawn & Scallop Linguini大蝦帶子意大利扁意粉大蝦 帶子⋯配上酸酸的蕃茄醬扁意粉酸酸的味道真令人上癮 特別開胃•Honey Rose Lemonade 蜜糖+玫瑰花+Lemonade分明地喝到這3種味道 大家可以想像一下 把這3種味道混在一起時係點樣😂這間暫時食過幾次 食物質素也是可以令人放心的 cake同飲品都唔錯
中上環區食物質素不會讓人失望的Kaffeine

大蝦 帶子⋯配上酸酸的蕃茄醬扁意粉
酸酸的味道真令人上癮 特別開胃

Honey Rose Lemonade

蜜糖+玫瑰花+Lemonade
【上環黃昏休閒下午茶chill chill🫧】/////放假想遠離市區體驗慢生活 走到上環一間木系咖啡店🍃人流唔少 外國人佔部分 同朋友坐近門口吹住涼風好舒服 忙裏偷閑🦦主食以漢堡同全日早餐為主 有多達10幾款( ̄▽ ̄).👉🏻黑豆漢堡配辣味薯條 ($128)包體軟熟 夾住大塊自家製黑豆扒 食到綿密黑豆蓉😗黑豆有甘味浮出 配搭他他醬、蘿蔔漬以及酸椰菜 多左酸甜味道中和得剛剛好~辣味薯條造型似薯片 好惹味🤭.👉🏻西冷牛扒法包三文治 ($128)法包有驚喜!!外層脆身 內裏煙靭🥖牛扒有少量燒汁 份量有好多 差啲食唔晒🤣另外加左牛油果感覺清新都幾夾.👉🏻Baileys Mocha Shake ($58)飲品口感厚實 朱古力咖啡融合左Baileys忌廉甜酒風味 朱古力味更香濃 唔會太甜😌.👉🏻Latte ($38)散發咖啡味同時充滿奶香 有拉花會更好🥹———📍Kaffeine (上環)上環蘇杭街108號地舖
【上環黃昏休閒下午茶chill chill🫧】
/////

👉🏻黑豆漢堡配辣味薯條 ($128)

👉🏻西冷牛扒法包三文治 ($128)
👉🏻Baileys Mocha Shake ($58)
👉🏻Latte ($38)
散發咖啡味同時充滿奶香 有拉花會更好🥹

———
📍Kaffeine (上環)
上環蘇杭街108號地舖
2023-11-12
今天由堅尼地城地鐵站出口 去西環尾海濱花園 秋風送爽 遠望九龍對岸海邊景色 行了一萬步 剛剛走上上環天橋行入文咸東街尋找中午小吃 今日天氣太熱 好想喝凍咖啡 行了半小時給我尋找這間cafe 小店 內裏環境清雅 寧靜 我叫了兩個套餐雞肉 牛油果片 🥑莎律菜 蕃茄片 夾餅形麵包 🥯 配新焗香脆薯角 魚柳牛油果🥑 椰菜絲 salad 汁 🍔再來一杯冰凍dry coffee 輕吃中午小吃 開心又滿足 魚柳 bread 配椰茶salad 太水 吃起來很不方便 味道太淡 配上辛hot 薯角 有些失色 雞肉配牛油果蕃茄 質感燒烤味 吃來好味 口感較豐富 咖啡杯用普通細杯 不是太好美感 好彩口感好味小小苦味酸味 再甜味 口感豐富份量較少 下午茶小食可以 盼下次改進一下

我叫了兩個套餐

魚柳牛油果🥑 椰菜絲 salad 汁 🍔

再來一杯冰凍dry coffee

輕吃中午小吃 開心又滿足

雞肉配牛油果蕃茄 質感燒烤味 吃來好味 口感較豐富

份量較少 下午茶小食可以

盼下次改進一下
2023-10-02
其實之前都跟朋友食過兩次。。。都覺得食物質素ok......所以先番去再光顧。。。但今天食後,卻對他的服務態度有點失望。。。😔😔😔應該都無下次。。。😒😒😒話說今日三點幾,途經上環。。。諗住同朋友食個 tea ,飲杯嘢咁。。。記得之前喺呢度食過 lunch 都唔錯。。。咁就去番呢到食啦!因為大熱天時。。。都唔想係條街到企咁耐&諗咁多。。。😂😂😂一行二人叫了個森林早餐 + Ice Cappuccino + Ice Americano。。。食物質素都無咩問題。。。因為全部都係簡單嘢+生果。。。生果都算新鮮。。。只係塊Sourdough 偏硬。。。因為塊 sourdough 切得比較薄身。。。烘耐咗 d...d...😅😅😅 杯 Ice Americano 就偏淡。。。😐😐😐當埋單嘅時候。。。問題就嚟喇!話說侍應放低咗張單就行咗去。。。咁我就睇吓張單啦!因為我記得個 Tea Time Menu 係加 $20可飲 Americano / Cappuccino,咁我又記得杯 Ice Americano 係$34。。。咁我就行埋去問個侍應。。。我想問點解個餐唔係加 $20 有杯 Ice Cappuc
應該都無下次。。。😒😒😒

杯 Ice Americano 就偏淡。。。😐😐😐

因為我記得個 Tea Time Menu 係加 $20可飲 Americano / Cappuccino,咁我又記得杯 Ice Americano 係$34。。。咁我就行埋去問個侍應。。。我想問點解個餐唔係加 $20 有杯 Ice Cappuccino 咩? 點解係杯 Ice Cappuccino 要收正價。。。而唔係杯 ice Americano 收正價呢?🤔🤔🤔
跟住個侍應竟然答我。。。係咁嗰喎。。。
我嗰下心諗。。。咩態度呀!?
雖然張單只係多咗$10左右。。。我又唔係諗住同你嘈。。。我都係想知到點解啫。。。!?😡😡😡
你 d 態度好 d 得唔得。。。!?😞😞😞
你張單有收加一服務費 ga.....😡😡😡

因為你個餐牌又無寫明最平嗰款飲品先可跟餐加$20。。。
再加上,如果我同朋友係 AA制。。。咁點計。。。咁我係咪叫佢分單計?🤔🤔🤔
$10左右當然無所謂。。。但條氣就真係唔多順。。。咩答案&咩服務態度呀!?

所以真心無下次。。。

2023-07-11
2023-06-19 550 瀏覽
午餐點咗一碟溫泉蛋番茄香草黃瓜蕃茄汁天使麵嘅午餐,前菜選擇熱素菜湯,味道適宜。熱辣辣的天使麵帶著濃烈的蕃茄醬汁味,喜歡蕃茄醬的朋友就會感到滿足。笳子,黃瓜,蕃茄是天使麵的好配搭。加25元可叫杯Mocha,咖啡質素可以,職員態度也很好。唯一缺點是座位之間較近,空間感不夠。
Kaffeine 構造咗一個環境,可以俾食客安安靜靜望街,炎炎夏日,好適合呢種既參與又置身事外嘅距離。Cappuccino with Timor Beans🌟🌟🌟🌟🌟呢度可以選擇咖啡豆,今次就揀咗Seasonal 嘅Timor Beand。好鍾意呢隻豆嘅winey chocolate 味道,口感豐富。Big Breakfast 🌟🌟🌟🌟Portobello多汁好食,yogurt cream 清新開胃。Chicken Panini 🌟🌟🌟🌟料很足,每一啖都有料。唯一美中不足係調味不夠同埋panini 烤得唔夠薄。薯條非常推薦🤤🤤

Cappuccino

Cappuccino
Big  Breakfast
Chicken  panini
2023-05-09 447 瀏覽
同平時食開嘅all day breakfast係有不同的,首先係yogurt,平時好少會配有,一嚟食左佢先真係好醒胃,佢仲有D燕麥片,豐富番果口感,LOVE IT! 塊麵包係DOUGH BREAD,另外有沙律,味道調得不錯,除左黑醋,應該有少少黑加倫子嘅sauce,甜甜地岩岩好中和番黑醋嘅酸。值得一提真係塊煙肉,新鮮滾滾煎,有少少香脆邊,大讚! 蛋、菇、腸都係正常發揮。Lunch set可以揀湯OR SALAD,見佢本身都已經有沙律,就揀左南瓜湯。野飲方面,唔想要牛奶,佢地有oatmilk提供架!
題外話/補充資料: 好想搵日係度飲本咖啡睇下書,應該會幾正
2023-04-21
  • big breakfast
2023-05-04 337 瀏覽
其實上環呢一頭都有好多Cafe仔,放假可以同朋友仔嚟食個brunch,傾吓計,悠閒咁渡過文青嘅一日。餐廳環境好舒服,坐門口位仲可以冇遮冇掩咁望住條街(影啲懶有feel嘅相)😌🌕 大早餐呢間餐廳嘅 All Day Breakfast味道真係唔錯(不過都好難會難食?😂)塊包鬆軟得嚟又有咬口,唔係出面街普通嘅多士。炒蛋好滑配埋香脆煙肉一齊食味道啱啱好,佢仲配左個細細哋嘅Yogurt,味道都好特別,令人食到停唔到口👍🏻🌕 和牛漢堡呢度嘅和牛漢堡都好出色!啱煎好嘅和牛漢堡好厚,肉汁非常豐富,牛味又好濃郁,再夾埋太陽蛋同芝士,口感又豐富咗,啖啖都好滿足👍🏻📍 Kaffeine上環蘇杭街108號地舖🧧人均消費$120#hea4foodhk @hea4_food

🌕 大早餐

🌕 和牛漢堡

📍 Kaffeine
上環蘇杭街108號地舖
🧧人均消費$120

#hea4foodhk @hea4_food
2023-04-08 413 瀏覽
隨意在上環邊行邊找咖啡店,偶然見到這間,就選擇坐下,咖啡叫了Cappuccino, 有fruity or nutly 選擇,我選了fruity. 食物點了「牛油果,63度溫泉蛋,發達芝士多士」,及伯爵茶蛋糕。牛油果好新鮮,廚師刀法如神,將牛油果切得好薄好平均及排得很整齊,令賣相好看,如果牛油果上多點煙肉碎更好。有發達芝士,同牛油果及麵包一齊吃是我喜歡的配搭,個人返而喜歡烚蛋,我只喜歡溫泉蛋跟拉麵一齊吃。Cappuccino 味道沒有失望,伯爵茶蛋糕及cream,伯爵茶味道剛剛好,真的吃到有茶味,蛋糕軟綿綿的。
2023-03-09 375 瀏覽
健康light lunch 昨天太大魚大肉,今日清清地,來個健康沙律set清下腸胃迎接happy Friday 同weekend.呢間木系文青cafe 出名好食,幫趁過好多次價錢合理質素高,屹立得喺核心CBD 區其實都有返咁上下. 個set 其實仲有個南瓜湯不過俾我飲左等唔切飲左…..
健康light lunch

2023-03-09
2023-02-23 334 瀏覽
Tiramisu$58 (另加一) ✨:7/10第一下嘅觀感係好薄嘅Tiramisu。🤣🤣通常見Tiramisu都係高身啲。😂😂不過呢個嘅面積都ok嘅😂計翻個大細應該都係差唔多。👍味道就其實正正常常。😶芝士夠滑,幾香,手指餅都夠腍(個人偏好浸軟曬嘅手指餅)🤤但係酒香就唔多覺🙈🙈整體都okay👀而且可以坐幾耐都得 。🤤🤤店員仲會不斷幫手加水,冇趕人走,個用餐體驗幾好。😋😋😋
Tiramisu
$58 (另加一) ✨:7/10

第一下嘅觀感係好薄嘅Tiramisu。🤣🤣
通常見Tiramisu都係高身啲。😂😂
不過呢個嘅面積都ok嘅😂計翻個大細應該都係差唔多。👍
味道就其實正正常常。😶
芝士夠滑,幾香,手指餅都夠腍(個人偏好浸軟曬嘅手指餅)🤤
但係酒香就唔多覺🙈🙈
整體都okay👀
而且可以坐幾耐都得 。🤤🤤
店員仲會不斷幫手加水,冇趕人走,個用餐體驗幾好。😋😋😋
2023-02-20 316 瀏覽
木系裝修、開揚座位、輕輕音樂背景,令到成個感覺好優閑好舒服。坐得舒服,可以傾一陣計,但限時一個鐘。如果冇人等位,店員都俾你坐耐啲。*牛油果 63°c溫泉蛋 發達芝士多士 $88Avocado, 63°c Egg, Feta Cheese, Cherry Tomatoes with Sourdough酸種麵包外脆,但內裡有啲濕軟,未夠香。溫泉蛋63度都半熟透,蛋黃質感好似果醬,牛油果夠腍,軟軟綿綿。Feta芝士薄薄一片夾喺牛油果同麵包之間,為整體帶來鹹香。*Latte $38揀咗Winey,Tasting note係Jack fruit, Yellow Plum, Winey Chocolate。奶泡細膩,整體平衡得啱啱好,啱我口味。
牛油果 63°c溫泉蛋 發達芝士多士 $88
Latte $38
牛油果 63°c溫泉蛋 發達芝士多士
2023-02-19
$120 (早餐)
2023-01-13 432 瀏覽
Very good restaurant, I go to lunch every day, every time I change the menu, I am surprised, thanks to the chefs who give me delicious food.比較推薦的是拿鐵咖啡或者手沖咖啡,意面帶子配溫泉蛋,牛油果配麵包,漢堡也是好吃到爆,甜點有松餅,建議先選擇原味配美式咖啡Angel Hair with 63° Egg, Grilled Portobello, Asparagus in Garlic, Sun-dried Tomato63° 温泉蛋 •烤大菇 • 露荀 • 蒜香茄乾天使麵Linguini with 63°c Egg, Pork in Kimchi Cream Sauce63° 温泉蛋。豚肉 •雜菌泡菜忌廉汁扁意粉Risotto with Seared Scallops in SquidInk Sauce香煎北海道帶子。魷魚墨魚汁意大利飯Grilled U.S. Angus Ribeye Steak (80z) with Spicy Fries美國

63° 温泉蛋 •烤大菇 • 露荀 • 蒜香茄乾天
使麵
63° 温泉蛋。豚肉 •雜菌泡菜忌廉汁扁
意粉
Ink Sauce
香煎北海道帶子。魷魚墨魚汁意大利飯
美國安格斯肉眼扒 (8oz) 配辣味薯條
2023-01-12
  • 大早餐
  • Latte
  • 森林早餐
  • Flat  White
  • Flat White
2023-01-06 314 瀏覽
Grandma’s Scones-Matcha Scones- Taste: Heavy Matcha (not bitter at all)- Preferred to eat with the jam and the butter-Chocolate Scones- Taste: a lil bit sweet, but it’s good tho -Earl Grey TeaNeed some time for the flavour comes out, but it’s still good with the sweet-Rating:✨✨✨✨/5
Grandma’s Scones
Matcha Scones
Chocolate Scones

Earl Grey Tea
Rating:✨✨✨✨/5
2022-11-13 517 瀏覽
木系的裝飾,令人感覺好舒服😌番工太忙了,係要忙裡偷閒一下,自己去呢間coffee shop食個靚lunch. 有點肚餓,所以點左個香草三文魚意粉同熱flat white. 意粉份量剛剛好,意粉不會太淋,口感幼滑,flate white的咖啡味好香,唔會太酸。
木系的裝飾,令人感覺好舒服😌
有點肚餓,所以點左個香草三文魚意粉
同熱flat white.

2022-11-09