2023-03-17 5654 瀏覽
朋友相聚,揀一個方便到各人的地方,K11 Art Mall 絕對是好選擇,無論在尖沙咀站或尖東站出,行過嚟不用5分鐘。朋友介紹How to Live Well,因佢之前在此食過午餐,味道唔錯,建議嚟試吓晚飯,兼且在Open Rice 可以book 枱,方便。它在2樓,位置較隱閉,有點難搵,兼且門口有點窄。但一入內便很開揚,兩邊大窗,全木傢俬,簡潔雅𡟹。兼且座位空間寬敞,坐得舒服。餐牌選擇不算很多,但三個人,已經足夠。我們點了磨菇湯($28)、和風雞胸白菌嫩菠菜沙律($88)、日式櫻花蝦芝士玉子燒($ 98)、自家製芝心和牛丸日式咖喱牛肉飯($158)及慢煑日本厚切四元豚肉($ 198)及咖啡($ 40)。湯先上,連同一片麵包。湯底滑溜,有適量磨菇,湯面灑上香草及忌廉,香滑好味。加埋軟綿綿的麵包,味道唔錯,這個價錢,抵。👍🏻櫻花蝦玉子燒上枱已吸睛,大大件。玉子燒上面鋪滿紫菜、鰹魚絲及櫻花蝦,加埋日式醬油,咬落有一種豐厚的日本味。香濃的紫菜加脆口的櫻花蝦,提升了口感及味道,只可惜玉子燒不夠滑身,雖然有蛋香,仍俾我扣了少少分,不能攞到3個Like。😋😋雞肉沙律有很多蔬菜,櫻桃車釐茄、蘑菇、菠

雞肉沙律有很多蔬菜,櫻桃車釐茄、蘑菇、菠菜…等,全部都很新鮮。而雞肉滑嫩,配埋自製沙律醬,開胃、健康兼好味。😍😍😍

這個慢煑豬豚肉簡直冇得輸,肉質爽滑有口感,咬落有陣陣肉香,而醬汁濃稠恰到好處,不過咸。而最驚喜是其薯蓉,又滑又香口,旁邊還有蘋果蓉吊味,十分之好味。👍🏻👍🏻👍🏻

全餐唯一令人失望的是日本和牛丸咖喱飯,牛丸有點嚡及靱,不覺得是和牛。反而牛肉味道正常,較為滑身。日本咖喱是不辣個種,加埋紅蘿蔔同洋蔥都好味,只可惜肉丸是主打,所以要扣分。👎🏻

咖啡味道唔錯,夠香。總結而言,是可以幫襯的餐廳。

2023-03-11
  • 日式櫻花蝦芝士玉子燒