2016-12-02 3977 瀏覽
官塘工廠大廈的食肆,往往裝修方面都好有驚喜~ 呢間THE BASE 的感覺都一樣,寬敞的地方配上厚木傢俱,有一種很恬靜的和諧感~ 室外花園更更不得了, 兩 三知已坐係度傾個計,飲杯野,好寫意 唔知點解唔放D可以食飯的枱椅係出面 (可能消防條列我估) 浪費了這一個大平台~ 餐廳取價進取,主菜式由百幾到二百幾,而且好似無晚餐SET 的~ 點了這個薄荷檸檬茶 (HKD 45) 完全無糖,薄荷味很濃,入口是滿滿的清涼感~很提神 檸檬是乾那種,淨飲味道有點濃和嗆~清晨或飯後飲會較適合~ 黑松露雞肉雜菌波菜肩扁麵 (雞肉改做了大啡菇) HKD 118 以為是波菜麵,搞錯左,其實是加入左波菜既麵~ 扁麵煮得不錯,軟軟適中~ 味道淡淡的,黑松露亦沒有很濃味 沒有一般餐廳的過濃過咸弊病,對於食慣家常飯的我很對胃口~ 埋於扁麵內都有很多不同的菇菌,很豐富~ 反而蓋上大啡菇有D不夠滑~ 紅油炆牛面肉 (配薯蓉) HKD 218 牛面肉是超淋的,淋得有點兒過份,只輕輕就可以撕開了~ 因為很淋,也沒有咬感 雖然望著份量唔算太大,但食落都幾溜~ 最好幾個人SHARE ~ 上枱時沒有很濃的酒香,酒
官塘工廠大廈的食肆,往往裝修方面都好有驚喜~

點了這個薄荷檸檬茶 (HKD 45)

完全無糖,薄荷味很濃,入口是滿滿的清涼感~很提神

檸檬是乾那種,淨飲味道有點濃和嗆~清晨或飯後飲會較適合~

黑松露雞肉雜菌波菜肩扁麵 (雞肉改做了大啡菇)

HKD 118

以為是波菜麵,搞錯左,其實是加入左波菜既麵~

扁麵煮得不錯,軟軟適中~

味道淡淡的,黑松露亦沒有很濃味

沒有一般餐廳的過濃過咸弊病,對於食慣家常飯的我很對胃口~

埋於扁麵內都有很多不同的菇菌,很豐富~

反而蓋上大啡菇有D不夠滑~

紅油炆牛面肉 (配薯蓉)

HKD 218

牛面肉是超淋的,淋得有點兒過份,只輕輕就可以撕開了~

因為很淋,也沒有咬感

上枱時沒有很濃的酒香,酒味亦已經揮發掉了, 都差點忘了有紅酒去煮~

很驚喜是牛面肉有3粒類似法國小雲吞

本黎雲吞味道幾好,皮好有彈性,入面的肉加埋肉汁好美味~

不過因為餡全部都係肉,加上又食左牛面肉,令到溜上加溜~

跟肉的配菜,切得很碎,好似菜頭菜尾,唔夠大體

同埋菜唔入味,如果再爆香D菜會更野味~

最開心係搵到3粒酸蕎頭,好開胃,可以清一清牛面肉的飽滯感~

呢度既水杯文化都幾特別

坐底好耐都無人送上水

隔離枱有叫幾杯水,送左~

諗住會順便拎埋俾我地 ,不過無,都係要自己叫~

水上枱,係熱到出煙個隻~ 要吹凍先飲到~

成晚都無REFILL 過一次水

隔離枱叫左REFILL,斟完,走左

完全無諗過幫我地REFILL~

珍惜食水嗎?
2016-11-29