2021-01-26
週日約咗朋友喺旺角食晏,佢話要食火鍋,冇得俾我揀😆,主動帶咗我嚟呢間「成都老碼頭」火鍋店,佢話坐得舒服食物美味,而且午市有八折。朋友揀咗「宮廷藥膳鍋底」,鍋底上嚟嘅時候,非常巨型兼靚靚;呢個「宮廷藥膳鍋底」裏面真係已經有頗多藥材:紅棗、杞子、當歸、黨參、等等,感覺滋味有益。食材方面我哋叫咗「西班牙黑毛豬腩肉」同「即炸響鈴」,「黑毛豬」有濃郁豬肉味,好甘香;「響鈴」真係即炸,非常新鮮香脆鬆化,就咁食好味,稍為焯一兩秒,「響鈴」吸收咗藥膳湯然後食,更加美味;「黑毛豬」同「響鈴」食完一碟唔夠喉,太美味,所以兩樣都番兜再叫😆。仲有「皇帝雞件」、「手工西洋菜餃」、「蛋餃」、「皇帝菜」全部都新鮮好味。我仲點咗個泰國椰青,清清熱氣先~。親切嘅店員安排我哋坐卡,朋友同我一路烚吓烚吓一路講笑,坐咗成三個鐘。食咗咁多嘢😆,折咗每人$280,都幾抵。