去左位於天后既鮨千月食廚師發辦,入到去就有一幅落地玻璃窗,仲望到夜景🌇,可惜當日天氣麻麻,有4款廚師發辦可揀,我揀初春$1080 , 識坐就埂係要坐吧台,可以望住師傅整嘢食🤪☆季節沙律蕃茄沙律,幾新鮮,配上醋汁,酸酸甜甜好開胃 ☆前菜熟既螢光魷魚,搭配酸麵豉醬,鮮甜爽口 ☆白身魚薄切石鯛魚薄切,師傅好刀工,上面仲做埋裝飾,落左花碎(話食得既),肉質細膩,配酸汁食,更加清新 ☆刺身5種<北貝> 上面落左少少岩鹽,好爽口,就咁食都好味,點少少豉油食就更加提鮮<北寄貝> 肉厚,爽脆,口感佳<池魚tataki>池魚細切再加入薑蔥,蘿蔔苗,豉油,芝麻拌勻,夾紫菜食,幾特別<油甘魚>魚肉白中透紅,厚實柔軟,滿口魚油香氣<大拖羅>油脂豐富,肉質肥美,帶少許筋,食落有咬口 ☆和食一品紅酒煮牛小排,牛肉柔軟嫩滑,墊底既洋蔥同樣入味,好食 ☆壽司5貫<伊佐木>加了少許梅醬同紫蘇葉,魚肉白皙,食落柔軟,紫蘇葉獨有既味道幾重<深海池魚>面頭加上竹炭,爽口,甘香鮮甜<牡丹蝦>面頭係蝦膏,經燒過既蝦膏更加濃郁,好味<左口魚邊>賣相好吸引,仲有界花,面頭燒過入口溶化,

☆季節沙律
蕃茄沙律,幾新鮮,配上醋汁,酸酸甜甜好開胃

☆前菜
熟既螢光魷魚,搭配酸麵豉醬,鮮甜爽口

☆白身魚薄切

刺身5種
<北寄貝> 肉厚,爽脆,口感佳
<油甘魚>魚肉白中透紅,厚實柔軟,滿口魚油香氣
<大拖羅>油脂豐富,肉質肥美,帶少許筋,食落有咬口

☆和食一品
紅酒煮牛小排,牛肉柔軟嫩滑,墊底既洋蔥同樣入味,好食

壽司5貫
<深海池魚>面頭加上竹炭,爽口,甘香鮮甜
<牡丹蝦>面頭係蝦膏,經燒過既蝦膏更加濃郁,好味
<左口魚邊>賣相好吸引,仲有界花,面頭燒過入口溶化,底部爽口
<海膽>好大舊海膽呀,味道濃厚甘甜

☆味蹭湯,較為清淡

☆紫菜烏冬(細),烏冬煙韌,好滑溜

甜品
蜜桃雪葩,用左半個真蜜桃黎盛載,口感似雪糕,清涼透心
2021-04-27