2021-04-13 4910 瀏覽
最近揀左呢間位於灣仔嘅The Optimist同朋友慶祝生日,撞正restaurant week, 可以食到個非常抵食嘅lunch set($198 pp) 😋 餐廳環境係非常典雅嘅歐陸風格,門口有張非常適合打卡嘅買枱,但由於我地係食set嘅關係,就無得bk果張枱,但都襯無人嘅時候影左幾張相📸我地個set係包左Starter, Main course同dessert. 加多$148仲可以有個free flow drink, 任飲紅、白酒同prosecco 🍷每款酒嘅味道都唔錯,個人覺得係值得加嘅。✨Selection of cold dishes其實呢個cold dish platter 應該係regular brunch menu先有嘅,但好搞笑地佢上錯左比我地,而我地又冇發覺😂成個platter主要有ham, salad同cheese, 味道方面就唔算特別出色,不過不失咁。✨Starters for sharing呢個同樣都係regular menu嘅,食到呢度我地都仲未發覺佢上錯左😂幾款starters 分別係grilled prawns, mushroom croquettes

✨Selection of cold dishes

✨Starters for sharing
呢個同樣都係regular menu嘅,食到呢度我地都仲未發覺佢上錯左😂幾款starters 分別係grilled prawns, mushroom croquettes同Broken eggs. 當中最impressive 嘅係個蝦,真係非常鮮甜😋

✨Bluefin tuna tartar
食到呢度我地先發現我地食緊嘅野唔係restaurant menu上嘅野!同waitress 反映過後佢地就補番我地本來order左嘅tartar比我地。味道方面同樣冇咩特別,兩個layer分別係tuna同牛油果。

✨Signature Juicy Lobster Rice (+98 pp)
見好多人黎呢間餐廳都會點呢個龍蝦飯,我地當然唔可以錯過喇😋龍蝦飯個份量係for 2人share嘅,所以都相對大份,成隻龍蝦放左係上面,望到都流晒口水,食落成個飯口感較濕,似係食緊濃縮左嘅湯飯咁,龍蝦嘅鮮味都幾足,但整體黎講都冇令我驚艷嘅感覺。

✨Desserts
跟據set menu每人只係可以揀1款dessert, 但唔知係因為我地慶祝生日定因為佢一開始上錯菜嘅關係,佢就比晒3款我地,分別係cheesecake, brownie同Flan. 係上甜品嘅時候仲有成班waitress彈晒結他咁唱生日歌比我地聽😂😂非常適合慶祝生日。