2022-09-28
麵包控朋友對酥皮嘅熱愛度,誇張到叫我陪佢瘋狂食麵包!一次過6款唔同麵包呈現眼前,眼花撩亂兼好有滿足感。店子由著名瑞士糕餅廚師Gérard Dubois主理,出品一定有保證,立即睇當日吃了什麼! 🔸 Feuilletine Basket Raspberry Rhubarb酥皮加上餡料後依然超香脆,入口酸酸的好開胃,仲有小顆的芋莢增加口感,當然重點是好打卡! 🔸 Fresh Fruit Panier有好多水果款,顏色超鮮豔,甜甜的芒果配幼滑吉士醬,再配酥皮好好味。 🔸 Feuilletine Tart Blueberry由有個New字,所以即叫!微酸的藍莓有來清新感,酥皮同樣繼續的又脆又香口。 🔸Raspberry Rhubarb Kouign Amann甜中夾雜微酸,味道感覺平衡,吃畢也不會太甜膩。 🔸 Apple Turnover半圓的蘋果酥好漂亮,切開裡面是香甜的蘋果,既酥且香的酥皮與蘋果相當合拍呢。 🔸 Almond Sour Dough Croissant面層好多杏仁片,加埋粒粒開心果,口感好豐富,牛角包有空氣感,而且沒有一般牛角包的油膩呢! 🔸 Quinoa & Multi
🔸 Fresh Fruit Panier
🔸 Feuilletine Tart Blueberry
甜中夾雜微酸,味道感覺平衡,吃畢也不會太甜膩。
🔸 Apple Turnover
🔸 Almond Sour Dough Croissant
🔸 Quinoa & Multi Seed Sour Dough Loaf
吃過麵包後,忍不住要捎一個Sour Dough當手信。酸種麵包食落煙煙韌韌,滿滿的芝麻亦超級香,增加了不少口感。
▪️ Iced Black & Iced Cappuccino
前者醇香後者帶奶香,只要是咖啡,就可以好醒神。