2018-03-15 307 瀏覽
今日有個係我中三就移民左去美國嘅朋友返左黎香港,有個姊妹就提議去呢間"名館Ming Bristro",話個個同事食完都推薦喎,我哋四個姊妹花就即管試下佢嘅真面目。地方都算容易搵,係擺花街附近,地面搭𨋢就去到啦。入到去好似去左後門咁,原來係有個正門係另一到嘅哈哈!唔緊要,我哋book左七點鐘,好彩都未算多人,無咩人睇到我哋"lor"左!地方好寬敞,藍白色嘅報置最啱我歡心,令人感覺好舒服,仲有一一幅仲點嘅"蒸籠牆",上面全部都係蒸籠,中間個幅係特別有啲唔同色嘅,我哋幾個係到討論嘅時候,侍應就好nice咁走過黎同我哋講,原來內藏玄機嘅。。。係某一個特定嘅點睇,就會見到個人樣㗎啦!貫徹名館fusion嘅本色,枱上面嘅碗每一個都有唔同嘅言語架,咁樣不特只,連一般中菜館會俾嘅濕紙巾都會令人想入非非。。。點菜方面,就好似普通茶樓咁有張點心紙俾我哋剔嘅,唔知食咩好嘅情況下,當然就係睇下其他枱食咩啦!!!本身諗住嗌個個鍋嘅,但係朋友話想食多啲唔同嘅野,所以我地嘅是日餐單有:湯: 天山雪蓮燉海星($88)------我個移民朋友話好內無飲過湯嘅關係所以我哋就嗌左呢個seems to be好補身嘅湯啦,上菜

湯: 天山雪蓮燉海星($88)
------我個移民朋友話好內無飲過湯嘅關係所以我哋就嗌左呢個seems to be好補身嘅湯啦,上菜時好似我爸爸平時係屋企飲茶咁,每人有一個細杯仔,逐啖逐啖咁dep,估唔到盅仔細細小,又會咁鮮味喎!入面都唔馬夫架,俾足料,有雞肉同埋一一塊好似豬皮嘅野,原來係海星。我哋飲原之後再斟,啲湯仲keep到溫度。

前菜: 欖角肉鬆蒸秋葵($68)
------見到好多人都有點呢個,本身自己係唔食秋葵嘅,奈何同朋友二比二之下,都嗌左。。。上面黑色嘅係欖角,環掂都嗌左,咁就頂硬上試下啦,我夾左好多欖角去嘗試蓋過啲滑sarn sarn嘅感覺,夾嘅時候已經見到啲秋葵"汁",食落去係有啲口水feel嘅,但係同欖角嘅味都幾夾,唔計佢嘅"口感",味道方面係好食嘅!

點心: 鮮肉一口小籠包($68),鮮蝦金魚餃($58)同老鼠愛大米($48)
------首先要講下個蒸籠,同平時出面啲酒樓唔同架,呢度個啲係六角形嘅,可以砌到貼住大家,比較慳位。小籠包啲汁都算鮮味,不過可以再熱小小。其他嘅兩個點心會比較有特色啲,鮮蝦金魚餃同老鼠愛大米外型好可愛,前者其實係蝦餃,後者係外面糯米入面就好似鹹水角啲餡咁,如果外皮無咁厚就好啦,如果唔係食完一個都嘅飽。要注意呢兩個點心係特三粒架咋,所以我同朋友就要分一半啦!

飯: 和風櫻花蝦炒飯($118)
------櫻花蝦甫滿成個飯,唔會好似出面個啲整係小小咁係中間做裝飾
色香都有啦,入面有埋豆豆粒同粟米粒,食落去每一啖都有櫻花蝦嘅鮮味,好香時亦唔會太鹹。除此以外佢個分量都好多,四個女仔都夠食!

真正嘅"餸"哈哈: 蜂蜜柚子蝦球($88)同霸王辣子雞丁($138)
------蜂蜜柚子蝦球上菜時好日本feel架,好似拎住個筐咁。炸得好金黃色,啖啖肉我最愛!而且真係有柚子片係面架,甜甜酸酸好海胃。霸王辣子雞丁真係連個碟都係雞嘅做型,見到成碟野鋪滿紅色嘅辣椒,本來都唔係太咁食,不過食落其實唔係太辣,反而係有種香嘅麻辣味,好香口好惹味,會越食越想食!

甜品: 詐糊($68)
------網上面成日見到FB同IG有人影低呢個甜品,我哋都唔執輸要order個黎試下啦!上面白色嘅係椰汁糕,以後面就有小小桂花糕。桂花糕好香好多料,就算成粒連埋椰汁糕一齊食都有淡淡嘅桂花味。上面嘅中發白係好似米紙咁嘅,連人民幣同美金都食得架!

最後都要提一提佢地嘅蕎麥茶(茶介每一位$15),每一次侍應們走過黎同我哋加水嘅時候我都好surprise,有邊一間餐廳會用上成半樽蕎麥黎沖茶架,令到啲茶好重蕎麥味,好潤喉。埋完單時見到佢有個牌,完來啲蕎麥茶有得賣架!正!
2018-03-13