2015-12-12 154 瀏覽
剛發現原來君滬執左笠,估唔到。新開麵檔見佢招牌打正魚蛋粉,專登黎試,但真係罷鬼!連大元邨街市間潮興既魚蛋都比佢還好。但星期六 lunch 人頭擁擁,座無虛席,可能因為位置明顯易見,又係新屎坑啦。有粉麵飯提供,連魚麵都有噃。魚蛋河走蔥加腩汁,首先試左招牌野先。叫左走蔥都照樣跟蔥芫茜,好采無倒落碗河度,會匙羹盛著,我唯有掉落枱啦。魚蛋魚片一咬即散,不爽不彈,魚味淡而死實無鮮味,質地好發泡膠。湯底清淡,雖然 menu 打住係鮮骨響螺湯底,但麻麻地。加點腩汁還好,如果唔係就淡如水。河粉煮得好,棉滑唔會硬屈屈,完整一束束食得開心,滿意。辣椒油香而不辣,單調而且有點咸,跟香港仔魚蛋粉機乎一樣,一啲都唔吸引。後生仔侍應招呼熱情,敬業樂業,主動兼進取,讚。

魚蛋河走蔥加腩汁
魚蛋河走蔥加腩汁