2016-03-05 354 瀏覽
小妹我成日食粉麵,唔知點解諗5到食咩同埋要快😁,一諗就係食碗粉🍜,食碗麵🍜。今日到上水做嘢,經過見到有間新開粉麵😄,我叫左碗牛丸雲吞米線,同事要左碗雲吞牛腩河加底,第一啖緊係飲湯先啦,好正喎😊真村實料,雲吞仲正好味,蝦肉👍好爽好新鮮👌👍🏻,同事不停贊👍🏻👍🏻👍🏻牛腩香濃好入味超級正,我都忍5住夾舊試下,真係好得☺️。下次試下牛肚,我見到檔面師傅切牛肚好似好正。店侍應溫馨提示:辣椒油好辣要小心幾細心。😃👍🏻大家小心真係好香,好辣😳但好過癮。

大家小心真係好香,好辣😳但好過癮。
牛腩雲吞河
2016-03-04
午餐
牛腩雲吞河
  • 牛腩,雲吞,
邊度都唔想去,收工是但食個晚餐就返屋企休息。路過見到有大量坐位,晚市只得一兩個食客,又會靜得咁誇張既?牛雜撈粗走肺走蔥,講左不下三四次,四眼叔叔侍應硬係唔明我講咩野,我都開始唔耐煩喇。隨後後生仔侍應聽到就過黎跟進一下,事情完滿解決。叔叔似乎新上任喎,無緊要,慢慢學。牛雜撈粗走肺走蔥,粗麵好濕淋淋喎,仲有點溶溶地既感覺,質地尚算滑彈合格,係太濕唔乾爽而影響口感囉。撈上蠔油大大束地啜,蠔油好咸呢,要調調去喎。潮興旺蠔油太甜,豐記就太咸。清湯好味喎,非常香甜,跟上次魚蛋河湯底有天淵之別,飲晒成碗湯都無話頸湯,真材實料,good!芥蘭有驚喜,居然鮮甜爽脆,難得。牛腸浸到好深色喎,勁咸!牛肚軟棉棉,都係偏咸,其中有件帶濃厚羶味,好驚。牛膀外層嚥韌裡面棉,無牛肚牛腸咁咸,香甜正常,好味道啊!辣椒油仍舊唔多掂,叫做好過無,微香唔辣而且咸。

2015-12-09
  • 芥蘭
  • 牛膀
2015-12-12 154 瀏覽
剛發現原來君滬執左笠,估唔到。新開麵檔見佢招牌打正魚蛋粉,專登黎試,但真係罷鬼!連大元邨街市間潮興既魚蛋都比佢還好。但星期六 lunch 人頭擁擁,座無虛席,可能因為位置明顯易見,又係新屎坑啦。有粉麵飯提供,連魚麵都有噃。魚蛋河走蔥加腩汁,首先試左招牌野先。叫左走蔥都照樣跟蔥芫茜,好采無倒落碗河度,會匙羹盛著,我唯有掉落枱啦。魚蛋魚片一咬即散,不爽不彈,魚味淡而死實無鮮味,質地好發泡膠。湯底清淡,雖然 menu 打住係鮮骨響螺湯底,但麻麻地。加點腩汁還好,如果唔係就淡如水。河粉煮得好,棉滑唔會硬屈屈,完整一束束食得開心,滿意。辣椒油香而不辣,單調而且有點咸,跟香港仔魚蛋粉機乎一樣,一啲都唔吸引。後生仔侍應招呼熱情,敬業樂業,主動兼進取,讚。

魚蛋河走蔥加腩汁
魚蛋河走蔥加腩汁