2012-08-14 162 瀏覽
無啦啦又想食德國菜~可能好懷念上年去珀麗灣果間"德國菜"近年係香港越開越多~所以可以試下唔同餐廳原本前一日係book奧海城果間~不過又係有限食時間(1.5hrs) 普通晚餐2hrs都還可以~但我一心諗住happy hourhea飲hea食2個鐘都唔多夠..更何況1.5hrs~所以揀過另一間依晚去左黃金海岸既"德國餐廳"~最正係無限時..可以慢慢hea^^食店內部環境+佈局氣氛都好唔錯~仲伴有輕音樂但電視播放陳年舊港產片..就比較怪~而且冷氣超凍我地先點個"脆燒德國豬手伴酸菜燒薯"德國豬手份量較少~味道唔會好鹹/太乾..口感好ok另外有2款醬汁及黑醋伴食..減低肉既膩感我個人覺得..伴黃芥辣醬最正~另外一隻醬汁味道酸酸甜甜..但又唔似蘋果茸~伴食味道普通豬手皮層ok脆口~但keep得唔耐..尾段已經開始腍而皮下脂肪好薄~膠質感唔夠豐厚伴菜有2款薯仔,車厘茄,西蘭花及底層有酸菜酸菜味道唔酸..反而較鹹~西蘭花比另一半食鬼晒ToT薯件外脆內粉糯~調味料帶新奧爾良風味另一款薯味更突出~帶清淡香草味德國啤酒既種類都有幾款..另一半先試"Konig Pilsener"我先試"黑啤"~味道夠濃但偏甜
無啦啦又想食德國菜~可能好懷念上年去珀麗灣果間
"德國菜"近年係香港越開越多~所以可以試下唔同餐廳
普通晚餐2hrs都還可以~但我一心諗住happy hour

食店內部環境+佈局氣氛都好唔錯~仲伴有輕音樂
但電視播放陳年舊港產片..就比較怪~而且冷氣超凍
我地先點個"脆燒德國豬手伴酸菜燒薯"
德國豬手份量較少~味道唔會好鹹/太乾..口感好ok
酸菜味道唔酸..反而較鹹~西蘭花比另一半食鬼晒ToT
薯件外脆內粉糯~調味料帶新奧爾良風味
另一款薯味更突出~帶清淡香草味
我先試"黑啤"~味道夠濃但偏甜..我會喜歡甘苦味多d
之後大家再試同款"Wernesgruer"(x2)
食完豬手..點個"鮮蝦芝士伴芝麻菜沙律"
食材有沙律菜,醃洋蔥,醃青欖,feta cheese,番茄,鮮蝦
凍到結冰..手指又麻痺~所以要求轉坐outside
鮮蝦超新鮮彈牙~其他沙律菜配料都好新鮮好味