2025-07-12
貴緣小鍋米線香港米線舖好多,但係朋友最鍾意呢間米線舖,因為佢哋嘅甜酸齋令佢念念不忘,今次有時間又走去食啦特濃新鮮蕃茄湯米線 $80 叫咗一碗特濃新鮮蕃茄湯米線 ,揀選米線底,辣度叫咗小辣,配料叫咗魚肉春卷、炸醬、手打魚腐、甜酸齋。 蕃茄湯底味道濃稠, 湯底有蕃茄好鮮甜,魚肉春卷切半,有三舊魚腐, 炸醬同埋甜酸齋就另上。 炸醬食到係用豆瓣醬整成,略帶微辣,但本身蕃茄湯底都叫咗小辣,所以炸醬辣度唔明顯。 甜酸齋都係餐廳推介嘅配料, 味道酸酸甜甜又好入味,加埋米線食真係好滋味元祖金酸魚片雞絲濃湯底 $92另一碗米線叫咗新款金酸魚片雞絲濃湯,同橏叫咗米線, 本身自帶魚片、雞絲,加錢叫甜酸齋。 同小辣嘅蕃茄湯底相比,呢款嘅金酸湯底,就相對清易入口啲, 本身有嘅雞絲同埋魚片都畀得好足,食極都未完, 個人覺得魚片份量唔少,口感幾滑,又幾配合呢個湯底。油菜 $14叫咗一碟油菜,油菜有幾款菜可以揀,揀咗娃娃菜加蠔油, 娃娃菜清甜爽口黑芝麻豆漿 $20@2黑芝麻豆漿冰涼,配熱騰騰米線正好
特濃新鮮蕃茄湯米線 $80
元祖金酸魚片雞絲濃湯底 $92
油菜 $14
黑芝麻豆漿 $20@2
黑芝麻豆漿冰涼,配熱騰騰米線正好