2018-06-17
在香港連續10幾日嘅高溫天氣,一出街已經大汗滴細汗,甘反常嘅溫度真係令人透五到氣,行到銅鑼灣附近看下有D咩新野食。好快,我地就穩到呢間玖伍牛肉麵店,行近到店鋪的街口就發現非常熟悉,原來係超蓮開的一間在台灣主打平民有特色的牛肉麵店,剛開業時經過發現大量的花牌祝賀,以及人龍都非常多。今次,可能因為平日中午,入到店內也不需要排隊,直接入座。店舖招牌較為簡約,貼近台灣餐廳風格。店內更有些畫作和書法掛在牆上,更獨具一格。紅燒牛肉麵平時比較少嘗試台式嘅牛肉麵,呢次黎到一於叫翻碗招牌嘅紅燒牛肉麵。熱騰騰的麵黎到,賣相較為台式,食上去麵條嘅質地口感都五錯,而當中精髓的牛肉食上去較為硬身,但香氣還是十足的,而牛肚就吸收湯底嘅精華,食上去都很好,唯一不足就係本身食慣重口味的朋友可能就會覺得湯底較為淡,畢竟都是主打無味精和健康的台式牛肉麵。招牌三合一拌面聽說這個拌面都幾受歡迎,女朋友就叫左呢試試,裡面包含牛肉,牛肚和牛筋,都係好經典嘅配搭,牛肉本身較為厚,但食落口都十分嫩,而牛肚亦十分爽口有,女朋友最鍾意嘅牛筋都好有咬口,啖啖都係骨膠原,十分喜歡!麵條係較為軟身,配搭上幾以上嘅食物係相當夾。值得一讚係份量是
紅燒牛肉麵
招牌三合一拌面
聽說這個拌面都幾受歡迎,女朋友就叫左呢試試,裡面包含牛肉,牛肚和牛筋,都係好經典嘅配搭,牛肉本身較為厚,但食落口都十分嫩,而牛肚亦十分爽口有,女朋友最鍾意嘅牛筋都好有咬口,啖啖都係骨膠原,十分喜歡!麵條係較為軟身,配搭上幾以上嘅食物係相當夾。值得一讚係份量是比預期中的多。女仔食會感到好飽!
滷味- 豆類
當中包含了甜不辣,滷旦和滷豆干。呢D都係台式小食中最常看見嘅。豆干和滷旦嘅味道個人感覺就不過不失,沒有台灣食過的那麼好,但最為突出就係甜不辣的口感,食上去係好煙韌,忍唔住令人留係口入面咬多幾下。
冬瓜檸檬珍珠奶茶
去襯台灣都會必飲冬瓜茶,而呢杯混合埋檸檬嘅冬瓜檸檬珍珠奶茶就第一次嘗試,感覺都幾清新,甜度也剛剛好,珍珠亦晶瑩剔透,口感係唔錯,配搭上各式嘅牛肉麵黎食係絕配。
呢間鋪頭嘅服務都好周到,效率都好好,看見隔離台有客人倒瀉飲品都好快就清理完成,在香港經營台式餐廳並不容易,要迎合香港人嘅口味和同行嘅競爭,希望日後繼續努力經營。