2021-06-27 3576 瀏覽
2021年6月15日 星期二有老友帶路去咗間新餐廳食飯,老友由外國返黎,困咗係香港好耐😖所以周不時會去揾下新美食、新cafe同新酒吧,今次呢間餐廳佢話直頭滿足哂佢幾個既願望🤣入座後,店員會先奉上一壺茶🫖我們選了壽眉,香氣清純易入口,帶有少許涼甜感。桌上還有今天的菜牌,封面已經帶有視錯覺,令人質疑自己是否已經醉得頭昏眼花。<淂記斷片餐>顧名思義就是要令食客飲飽食醉地離開,今晚食物連飲品共有8,9種酒下肚,想完全清醒離開看來都相當有難度好快就上左食物,是一份變奏版片皮鴨,因為共有四層,由底數上係薯片、桂花糕、青瓜同香脆鴨皮,食落鹹中帶甜😋食完鮑魚之後仲可以用餐廳特配既十二生肖酒杯去裝返d汁水黎飲,味道適中,飲落鹹香鮮味沖散酒精味,令我忍唔住一杯接一杯。之後慢慢上主菜,分別有蝦球同啤啤鴨🤤全晚最大份量既一味餸出場😍用咗類似雞煲醬汁,鹹辣過癮,可能有d重口味,但呢個時候飲啖啤酒就啱啱好,即刻清涼爽透。 小籠包的外形結實😋安放時像鈴鐘,夾起時隱約可見肉汁流動。雖然號稱用上了女兒紅,不過味道並不太明顯,但可能因此令肉汁的鮮味更突出。 吃完如此多道菜後,又送上一款雞尾酒,這瓶酒用上了
2021年6月15日 星期二

吃完如此多道菜後,又送上一款雞尾酒,這瓶酒用上了葫蘆去盛載話梅浸威士忌,出乎意料地像酸梅汁,冰涼的感覺爽透身心☺️
2021-06-15