2020-06-06 650 瀏覽
上個禮拜收工之後,陪朋友去尖沙咀買野,買完之後都已經係晚飯時間。尖沙咀一向都有好多好高質素既餐廳,我地行左去好受歡迎既韓國街,見到同圍都人山人海,非常熱鬧!我地本身打算食韓國菜🇰🇷,但經過「武士拉麵」既門口,勾起左食拉麵嗰條癮,所以我地決定轉食日本菜!🍜由於疫情肆虐,店內既每張枱都放置左消毒酒精搓手液,非常貼心。食客喺進食前,可以清潔雙手,確保食得安心 👍🏻餐牌以一頁兩面簡潔既設計作為藍本,內裡囊括左各款特色拉麵同小食,圖文並茂,能夠照顧到顧客既需要~呢到每一道拉麵既名稱都同日本武士既頭銜掛鉤,堯富日本歷史同文化。揀好心水既拉麵之後,就可以寫喺自選拉麵紙上,食客可以選擇拉麵既軟硬度、油既份量、加唔加蔥花同埋筍等。如果有選擇困難既人,可以直接揀拉麵師傅推薦既口味👨🏻‍🍳👍🏻另外,每張枱既旁邊都放有筷子筒、調味架同埋牙籤。調味架上放滿不同調味料,包括鼓油、七味粉同自家製魚油等,令拉麵既味道更豐富!😋🍜豐臣將軍拉麵 $98首先,朋友點左拉麵師傅推介既豐臣將軍拉麵🍜 呢個拉麵既真實名稱其實係四國香蔥油湯底拉麵。因為我地本身都好中意香蔥既味道,睇見咁多蔥油簡正係流曬口水!「武士拉麵」所採用既麵條

豐臣將軍拉麵 $98

因為我地本身都好中意香蔥既味道,睇見咁多蔥油簡正係流曬口水!「武士拉麵」所採用既麵條比較幼身,爽口彈牙。蔥油香氣濃郁,飲每一口湯汁既時候,都會品嘗到蔥既香味。

足利將軍拉麵 🍜 $98

足利將軍拉麵其實即係黑蒜油豬骨湯底,雖然並唔係我平時會揀既口味,但今次見店員推介,我地就即管試下~ 黑蒜油豬骨湯頭好惹味,真係充滿濃厚既黑蒜油香味。相比起上面既豐臣將軍拉麵,呢個既湯汁更濃郁,岩曬中意重口味既人 😋

其實兩款拉都好受歡迎,分別在於一種比較濃郁惹味,另一種比較清新香口,大家可以根據自己既口味選擇喜歡既拉麵~🍜

除左拉麵賣相吸睛之外,佢既半熟味蛋同埋炙燒豚肉都好出色🥚🥓

灸燒豚肉份量亦都恰當,兩大片厚薄適中既豚肉真係令人垂涎欲滴,而且肉片既厚度亦都好合心意🍖😍 豚肉係灸燒既過程中,大部分既油分已經被逼出,所以減少入口既油膩感,更香口惹味😋

炙燒過既豚肉令湯頭帶有微微既香烤味道,再加埋其他配料例如溏心蛋同埋筍,令到拉麵既味道更有層次,令人齒頰留香。

半熟味蛋外皮香軟,一咬流心,蛋黃尤其香濃,不愧係我令次食拉麵必點既配料!🥚

「武士拉麵」係一間好有特色既日式拉麵店,佢地既食材新鮮,而且係客人即點即整,保持一貫嘅水準,我同朋友都表示會再度光臨。🤪
2020-05-28