2021-05-26 98 瀏覽
將軍澳海旁果邊開左好多新餐廳,都未有機會試得晒。今次朋友話想食中菜,就同佢去左呢間禮記。餐廳都幾乾淨舒適,今次我地就叫左壺✨瑰荔堂皇,亦即係玫瑰荔枝花茶,飲落有清甜嘅花香,非常推薦❤️✨椒鹽脆豆腐($88)平時我唔太鍾意食豆腐,椒鹽豆腐係少數我會食嘅豆腐菜式。呢度嘅椒鹽豆腐整得非常唔錯,外層嘅脆皮唔會太厚,食落非常香口,真正做到外脆到內軟。✨懷舊鳳梨咕嚕肉($128)咕嚕肉係平既叫餸食飯經常會點嘅,因為酸酸甜甜咁非常適合送飯😋呢度嘅咕嚕肉水準都唔錯,勝在新鮮炸起,熱辣辣咁幾好味。✨辣炒萵筍絲($98)萵筍絲炒得非常有鍋氣,口感清爽,食落味道酸酸辣辣咁,非常開胃。✨銀芽肉絲脆麵($198)作為餐廳嘅招牌菜,呢道銀芽肉絲脆麵相當有睇頭🤣就咁睇好似一對隱形嘅手夾起左啲麵咁。廚師首先將自家製嘅蛋麵炸脆,再淋上醬汁,食落保留到果種脆卟卟嘅口感,但就相對比較熱氣。

✨椒鹽脆豆腐($88)

✨懷舊鳳梨咕嚕肉($128)

✨辣炒萵筍絲($98)

✨銀芽肉絲脆麵($198)