2024-07-06 180 瀏覽
Thai Deer Factory (The Wave)觀塘興業街4號The Wave 6樓01室今晚同朋友聚會。他鍾意露營,於是介紹我去左一個以露營為主題既泰國cafe食晚餐。餐廳位於觀塘新式工業風大廈入面,一上到去就見到餐廳柔和既燈飾,真係好有氣氛呀。餐廳以米白色做主調,配合木枱及露營椅,唔講真係有少少去左露營咁樣。餐廳最入面有三個天幕造型既餐枱,想係天幕裡面體驗用膳就記得早啲訂位留枱喇。我哋當晚就有兩張俾人book左,相信假日肯定更加旺場一定無辦法可以坐到。由於我地冇預先預約,所以就只能坐一般既枱,但環顧四周都非常之輕鬆寫意,好多地方可以任意打卡,非常正。當晚我哋揀咗佢既二人套餐,分別叫左虎蝦炒金邊粉、煙燻西班牙黑毛豬鞍、脆脆香茅雞翼、沙嗲串燒2串、椰子奶凍及椰子雪糕,亦特別揀選左特飲品嘗。好快就上菜喇。雞翼非常脆,而串燒既沙嗲汁非常可口,既香又帶點辣,食落好過癮。食完前菜及小食就到主食金邊粉及豬鞍,豬鞍以一個木盒型式上枱,起初以為係個便當。職員叫我哋可以自己打開配合醬汁食用,可能啱啱上枱熱辣辣,都幾好食。金邊粉亦不錯,而且擺盤都幾吸引,見到就覺得開胃喇。食完再食椰子雪糕清一清,
Thai Deer Factory (The Wave)
觀塘興業街4號The Wave 6樓01室

好快就上菜喇。雞翼非常脆,而串燒既沙嗲汁非常可口,既香又帶點辣,食落好過癮。食完前菜及小食就到主食金邊粉及豬鞍,豬鞍以一個木盒型式上枱,起初以為係個便當。職員叫我哋可以自己打開配合醬汁食用,可能啱啱上枱熱辣辣,都幾好食。金邊粉亦不錯,而且擺盤都幾吸引,見到就覺得開胃喇。食完再食椰子雪糕清一清,整個晚餐都非常滿足。