2023-06-27
香港人最鍾意就係打邊爐最近同家姐去左打邊爐依家有好多特別環境既邊爐店我地今次就決定去咗灣仔起鍋💕環境走懷舊路線 枱同枱之間 好闊落 我地叫左個起鍋四人套餐 ($498/位)醬料區勁多選擇 比較特別有青檸、魚露、仲有我最鍾意既檸檬葉😌勁泰式 配海鮮一流💕椰子花膠螺片雞湯底湯底叫左我地最鍾意既 椰子雞湯好足料 有半隻雞 螺片 同大大塊花膠湯底飲落好濃郁 雞肉食落好嫩滑💕響鈴午餐肉用響鈴去包住午餐肉店員介紹係西班牙黑毛豬午餐肉😋外層好香脆食落唔油膩 我就鍾意就咁食 唔浸湯夠香口😌潮汕牛拼盤第一次食潮汕牛 色澤紅潤 肥瘦均勻好大盤 有4個唔同部位 啱晒我依啲牛魔王🐮 牛味好濃 質感好結實 彈牙😋海鮮拼盤依個不得了😚有大大隻龍蝦用黎整刺身好新鮮超鮮甜 拎黎灼又係另一種食法😍仲有聖子 蝦 蠔同樣鮮甜彈牙 食得出啲食材都好新鮮 一啲都唔麻虎🫰🏻即叫即包餃香茅蝦膠扎肉餃、黃芽白大頭菜豬肉餃、韭菜豬肉餃皮薄 爆餡😌 我比較鍾意韭菜豬肉餃 韭菜好香 食落好有肉汁🫰🏻自家手打新鮮丸 冬陰功墨魚丸、手打牛丸、梅菜豬肉手打丸冬陰功墨魚丸味道好有驚喜 好泰式梅菜肉豬肉都值得一試❤️本地時令菜拼盤食左咁多肉有菜平衡返
最近同家姐去左打邊爐
依家有好多特別環境既邊爐店
我地今次就決定去咗灣仔起鍋💕
環境走懷舊路線 枱同枱之間 好闊落
我地叫左個起鍋四人套餐 ($498/位)
椰子花膠螺片雞湯底
海鮮拼盤
依個不得了😚有大大隻龍蝦用黎整刺身
好新鮮超鮮甜 拎黎灼又係另一種食法😍
即叫即包餃
香茅蝦膠扎肉餃、黃芽白大頭菜豬肉餃、韭菜豬肉餃
自家手打新鮮丸
冬陰功墨魚丸、手打牛丸、梅菜豬肉手打丸
冬陰功墨魚丸味道好有驚喜 好泰式
梅菜肉豬肉都值得一試❤️
本地時令菜拼盤
食左咁多肉有菜平衡返💕
有好多唔同嘅菜有油麥菜、粟米、生菜、白菜仔全部都好新鮮
仲有皇帝菜😍勁滿足
水雲面、凍豆腐
打邊爐絕對唔小得既配料
凍豆腐吸晒湯入面既精華❤️
第一次水雲面 其實已經飽到上心口🤭
但都比佢驚艷到 好滑身 小小煙韌 質感有啲似水冷面既面😋我非常鍾意😍