2021-04-15 986 瀏覽
呢間壽司舖本身出名係佢嘅平價版Omakase,之前食過佢嘅翔,今次就食「特上壽司拼盤」。其實佢仲有唔同嘅選擇,如果平價啲嘅可以食刺身拼盤或者壽司拼盤,我今次食呢個特上版,其中一個特色就係可以有海膽食。餐廳提供綠茶粉,熱水自助。這一個拼盤一共有10件壽司,包括吞拿魚腩、深海池魚、牡丹蝦、海膽、赤背、火炙左口魚邊、三文魚籽等等。第一舊我試嘅係牡丹蝦,蝦身彈牙,而且肉質比較爽,隱約地亦都有鮮味。第二舊係蔥吞拿魚腩壽司,蔥完全係吊起左吞拿魚嘅香味,食完之後,吞拿魚嘅油仲留咗喺我口腔入邊。第三舊嘅係海膽,但今次我食唔出佢嘅海膽係唔係來自北海道,以前食嘅時候,我可以幾肯定係來自北海道海膽,而唔係來自加拿大,因為入口即溶,但今次食嘅時候,我又感覺到有少少加拿大馬糞嘅質感。但整體來講,都係幾唔錯嘅。之後分別係食火炙左口魚邊,火炙香味濃郁,三文魚子大大粒,亦都好新鮮,冇一種「梅」嘅「壓」「抑」,我去嘅時候好爽,每一粒都有三文魚籽汁爆開。最後就係吞拿魚腩,不過不失。

餐廳提供綠茶粉,熱水自助。

2021-04-15