2021-11-17
年尾要清假,難得平日唔洗返工,梗係去行下街啦。是日黎到千色附近行街,到左晚飯時間,當然係去搵好野食,見到呢間日本餐廳,餐牌上有好多款唔同嘅卷物,睇落非常吸引,就打算入黎試下啦。餐廳嘅裝潢非常特別,好有日式風格,店內採用左淺木同白色,設計開揚,座位都算幾舒服。餐牌上有各式各樣嘅小食,卷物同飯類,我地叫左一個沙律,兩份壽司,同埋三款燒物。柚想蝦你 :見到呢味菜式嘅名都覺得好特別,呢個沙律有沙律菜、中華沙律、甜蝦、蘋果、牛油果、柚子同車厘茄,上面再放上蟹籽用作點綴。柚子粒份量都幾多,令到整體口感提升,配料都相當新鮮,甜蝦入口相當鮮甜,令人越食越開胃。雖然沙律另配有柚子汁,但由於本身已經加入左麻醬,所以已經好夠味,唔需要再加醬汁。廚師將兩款壽司放係同一隻大碟上,令到整體賣相大大提升。金龍卷:名副其實嘅「金龍」卷係壽司包住炸蝦同忌廉芝士,上面再鋪上三文魚同淋上鰻魚汁,又脆又軟嘅口感真係相當特別,極有層次感,令人一件一件咁食過不停。煙花 :餡料有辣味三文魚及同辣味吞拿魚茸,入口軟綿綿,配上蟹籽同脆片,非常吸睛,整體配搭令到口感極為豐富,味道亦都唔錯。網燒牛舌 :一客牛舌有5件,燒得非常香,厚薄適中
柚想蝦你 :
金龍卷:
煙花 :
網燒牛舌 :
一客牛舌有5件,燒得非常香,厚薄適中,能夠鎖住肉汁,入口爽口彈牙,唔會過韌,配上柚子檸檬醬更能中和肉嘅油膩感。
蒜香牛油翠玉瓜 :
翠玉瓜加上蒜蓉牛油燒過後再灑上黑椒,外層香脆,咬落去仲好多汁添呀。
自家製香菇雞肉丸串:
免治雞肉醃過後加入雞軟骨同香菇後釀成嘅雞肉丸,煎過後外皮非常香,咬落又軟又爽口,非常有咬口,食落仲好多汁,非常特別。
埋單每人都係$200左右,咁嘅價錢食到既高質又特別嘅日本菜,都算係性價比高啦。