2016-06-26
仲記得年少時望住間知名日本吉列店,望住個百幾蚊嘅吉列豬扒飯,盛惠百多元。感覺總係戇居同嫌錢腥,大家吉列豬扒,為乜要貴4倍?當然由小弟入過去幫襯第一次後,就返唔到轉頭。自此後我確信有啲野貴係有佢道理,今日嚟到呢間百幾蚊個牛肉麵,又有乜特別呢?至尊手切牛肉麵,盛惠168大元,有乜特別?用左火鍋手切肥手常用嘅牛脊,再加上牛冧。牛脊唔洗多解釋,有牛味之餘帶有油花同比較焾身。牛冧又咩嚟呢?有人形容係股尖,有人形容係大髀對上。係乜嚟,無所謂啦,好食咪得囉。牛冧食落有咬口得多,但又唔會覺得韌,𡁻落好有牛味。湯底有黑白之分,當然黑湯就係牛湯嚟。飲落濃而不燥,食得牛肉麵無理由唔配黑湯。麵質有啲似日式拉麵,偏幼而彈牙。保充多點,牛肉係有得揀全熟或者半生,個人覺得要食到牛肉應有嘅質感,點都要點半生。呢個黑鹵水牛雜真係只應天上有不時食新鮮牛雜只有一個字,韌!係有鮮味,但真係好難鹵得焾。呢度嘅牛雜有腩,腸,肚,筋。腩反而最唔吸引,可能部份唔夠靚。肚主要係毛肚為主,焾得嚟口感結實,唔會鬆鬆散散。腸係最為吸引,因為牛腸真係可以好韌,但佢呢度做到好似豬牛腸咁。當然係一啲膻味都無,食落有啲彈牙但又好易𡁻,最緊要佢又夠厚
感覺總係戇居同嫌錢腥,大家吉列豬扒,為乜要貴4倍?
當然由小弟入過去幫襯第一次後,就返唔到轉頭。
用左火鍋手切肥手常用嘅牛脊,再加上牛冧。
牛脊唔洗多解釋,有牛味之餘帶有油花同比較焾身。
牛冧又咩嚟呢?有人形容係股尖,有人形容係大髀對上。
係乜嚟,無所謂啦,好食咪得囉。
牛冧食落有咬口得多,但又唔會覺得韌,𡁻落好有牛味。
湯底有黑白之分,當然黑湯就係牛湯嚟。
飲落濃而不燥,食得牛肉麵無理由唔配黑湯。
麵質有啲似日式拉麵,偏幼而彈牙。
不時食新鮮牛雜只有一個字,韌!
係有鮮味,但真係好難鹵得焾。呢度嘅牛雜有腩,腸,肚,筋。
腩反而最唔吸引,可能部份唔夠靚。
肚主要係毛肚為主,焾得嚟口感結實,唔會鬆鬆散散。
當然係一啲膻味都無,食落有啲彈牙但又好易𡁻,最緊要佢又夠厚身。
筋有啲會痴住少少肉,咬落有少少黏口,好彈牙,鹵水又夠入味。
黑鹵水本身味濃而不咸,食成碟都唔怕會過火。
食碗牛肉,加碟牛雜,三百幾埋單。
抵唔抵就見人見智,但如果你搵唔到第二間可以食到,咁係咪抵佢收你呢個價呢?
而且好老實,牛切鮮肥牛一啲都唔平,收你百幾蚊碗,又比得返咁多料你,其實抵添啦!