2019-08-25
荃灣唔多食牛嘅地方,今次開咗一間幾得意,裝修木係設計,除咗牛之外仲有好似車仔麵咁五選三。見到餐牌選擇多多都好吸引,我就查詢店員嘅推介意見,店員非常有耐性同我地講解唔同部位有唔同嘅味道同埋質感。最後我哋揀咗三款唔同嘅牛包括係牛橫隔膜腹肉牛側腹扒日本A5和牛腹牛橫隔膜腹肉係比較接近牛肋骨嘅厚肉,瘦肉及脂肪比例非常好,肋骨位置脂肪含量較多的肉,口感比較鬆軟肥美。牛側腹扒日本A5看到肉質細嫩,非常美味,容易入口咬開。而且部位比較刁鑽,很多地方都不能點到,值得一試。和牛腹最貴價及最好吃當然是這個,看到花紋分布適中,可以點上酸汁、檸檬或芥末一同進食,味道更上一個層次。五選三套餐飯/薯條/湯/沙律/飲品(可樂/雪碧/芬達/忌廉)$30有少少似車仔麵嘅感覺,只需要加$30就有三款不同的食物或飲品,打破傳統必須揀前菜/粉面飯/飲品的界限。無論係邊款,都好有心思,飯上面有啲配料;薯條即炸即食油香十足;湯品材料豐富;沙律菜新鮮開胃十分。
最後我哋揀咗三款唔同嘅牛包括係
牛橫隔膜腹肉