Omakase 喺香港廣泛流行,慶祝紀念日,見到網上人氣推介, 揀咗一間食牛扒 omakase,搞搞新意思。位於旺角樓高兩層的Lab Eat Bistro,有戶外用餐位置,也有時下流行的水煙,主打高質素西式美食。室內裝修走輕工業風,優雅放輕鬆,舒適又有情調的用餐環境,加埋高級食材,鍾意食牛嘅朋友,唔好錯過品嚐滋味牛扒的機會。大廚主理牛扒 OMAKASE $488 per head前菜STARTER帶子刺身薄片配青蘋果Scallop carpaccio 作為頭盤清新開胃,擺盤漂亮優雅,北海道帶子刺身,入口非常軟滑,清涼青蘋果粒提升甜味,加上伴碟的醬料酸酸甜甜,味道豐富,夏天吃很開胃。薯蓉泡泡流心溫泉蛋另外一款前菜小食很有分子料理的感覺,Mashed potato 泡泡 🫧 onsen egg 日本和西餐混合在一起。流心溫泉蛋再加上薯蓉絕配,吃到脆脆煙肉粒,新鮮又濃郁的味道,配料簡單做法複雜下了不少功夫,質感絲滑好柔軟,品嚐到出色製作。Pair with champagne最𥚃提議 Pair with champagne,用餐體驗昇華。主菜 MAIN廚師發辦 牛扒拼盤Omakase st

大廚主理牛扒 OMAKASE

Pair with champagne

主菜 MAIN
廚師發辦 牛扒拼盤
Omakase steak platter
店長說由大廚精心挑選三款牛扒,我們可以一次過品味不同部位,襯埋TOP 100 紅酒🍷試盡 Perfect wine pairing! Yeah!

Omakase steak platter 是今晚主角,牛扒拼盤將廚師精選三款唔同部位牛扒一次過奉上,當晚我們品嚐的是牛仔柳、牛腰扒、Ribeye steak 🥩 代表着三種唔同滋味,由淡至濃味食,細緻地方中有三款不同海鹽,Berry 味、紫菜味、煙熏味,非常期待。

牛仔柳
牛仔柳脂肪含量少,切開肉色紅潤,不油膩,牛肉味相對濃郁精華所在,肉質鮮嫩多汁,靚牛口感濕潤軟腍,厚切有咬口又實在。

牛腰扒
牛腰扒脂肪分布平均,油份高少少口感更加嫩滑,牛扒生熟程度剛剛好,肉質鮮嫩多汁,海鹽提升鮮味有驚喜,色香味俱全,回味無窮!

Ribeye steak 🥩
最愛部份仍然係Ribeye steak ,牛肉味道最濃郁,油脂分布相對多,牛扒煎封帶有一點炭火香味,鎖住肉汁,層次豐富的味道,每一啖咬落去都有淡淡的油脂美味,牛香味慢慢渗透出來,肥美好吃。

Wine Pairing +$188
CHOOSE TWO GLASSES 自選2杯
環境氣氛各樣配合下,美食配美酒,來一個Wine Pairing 就最適合不過。靚牛扒配靚酒,店長幫我們挑選了紅酒、香檳🍾️ 排名世界 Top 100 獲獎名酒。

Louis Roederer (Gls)
Louis Roederer collection 242 NV, France
俄國沙皇及英國皇室御用香檳品牌
Tasting note: 金黄酒色,氣泡細緻,明亮嘅酸度,帝响番裂、桃、烘烤果仁同白花香氣。
香檳飲落去清爽又開胃,口味清新減輕油膩感。

Torb reck Shiraz (Gls)
Torbreck Shiraz Barossa Valley Woodcutters, Australia
被Robert Parker評為世界前100名酒莊之一。
Tasting note: 香氣十足,入口帶有藍莓、杏脯的果味,中間夾雜白胡椒的辛香,層次豐富。

紅酒味道香醇沉厚,跟牛扒好夾呀!
果然是 TOP 100 款品質最好嘅酒!

配菜SIDES
意式香草烤新薯及田園沙律
potatos 澱粉質女孩👧🏻最鍾意食,salad 新鮮爽脆幫助消化。

甜品 DESSERT
法式迷你檸檬撻
Lemon tartlet 是餐廳招牌甜品,檸檬撻酸甜清新,鮮黄色檸檬撻非常搶眼,餡餅上面有一小球 自製忌廉,酸甜味道十分之平衡,檸檬味道突出,輕盈酥脆富有牛油香味,為今晚牛扒盛宴完美結局。

介紹返 ~ 牛扒Omakase 預留至少一日提前預訂,餐廳大廚準備新鮮時令靚牛!

慶祝紀念
紀念日