講起台式火鍋放題,好多香港人個腦都會即刻彈出「牛大人」三個字。 呢個名喺火鍋界可以話係無人不曉,日日都人氣爆燈。 今次我揀咗佢哋銅鑼灣分店,正正係為咗佢哋最新推出嘅「炎夏椰樂祭」,目標非常明確,就係要試真啲個期間限定嘅木瓜椰皇嫩雞鍋,睇下呢個夏日清泉係咪真係咁有料到!🤩 環境服務:熱鬧中見細心一入到去,銅鑼灣廣場二期呢間分店同預期中一樣,人頭湧湧,氣氛非常熱鬧。 雖然full house,但又唔會覺得好迫夾,座位都算寬敞。 最值得一讚嘅係,就算幾忙都好,店員落單、上菜速度都好快,唔會漏單,呢樣喺分秒必爭嘅放題嚟講,絕對係一個加分位。 自助吧嘅配料都長期有人refill,夠晒企理。 🍲 湯底:夏日限定嘅清甜滋潤今次嘅主角——木瓜椰皇嫩雞鍋!呢個鍋一上枱,視覺上已經贏咗。成個原個椰皇上枱,入面裝滿清澈嘅湯底、橙紅色嘅木瓜同埋嫩滑雞件,仙氣十足,相機食先是常識吧!湯底滾起之後,飄出嚟嘅唔係濃烈嘅香料味,而係一陣清甜嘅椰子香氣,令人精神為之一振。我先試咗一啖湯,嘩,嗰種清潤嘅感覺即刻喺口腔爆發!椰子嘅清甜同木瓜嘅果香完美融合,完全唔係用糖漿或者化學調味堆砌出嚟嘅假甜。湯底因為有雞件一齊熬煮,所

🤩 環境服務:熱鬧中見細心

🍲 湯底:夏日限定嘅清甜滋潤

我先試咗一啖湯,嘩,嗰種清潤嘅感覺即刻喺口腔爆發!椰子嘅清甜同木瓜嘅果香完美融合,完全唔係用糖漿或者化學調味堆砌出嚟嘅假甜。湯底因為有雞件一齊熬煮,所以清甜得嚟又帶有雞湯嘅底蘊,飲落非常順喉舒服。用呢個湯底嚟烚餸,唔會搶走食材嘅原味,反而更能突顯肉類嘅鮮同蔬菜嘅甜,特別啱炎炎夏日,食完成個人都覺得好fresh!

🥩 肉品:和牛掛帥,原味嘅極致

喺呢個清甜嘅湯底下,肉嘅質素更加係無所遁形。今次我揀嘅係「澳洲極上和牛」套餐,正好可以考驗下食材嘅原味。

澳洲M9和牛牛丸:套餐送嘅,非常彈牙,牛味香濃。放入清湯入面煮,更能食出佢本身嘅肉汁鮮味。
SRF美國特級牛板腱:牛味最重嘅一款,肉質有咬口。喺木瓜椰皇湯入面輕輕一涮,肉味唔會被湯底蓋過,反而帶出一絲清甜,層次感更豐富。
澳洲和牛M5牛肩卷:油花分佈平均,肉質軟嫩。呢款牛本身嘅牛油香,配上清潤嘅湯底,簡直係天作之合,將和牛嘅甘香發揮得淋漓盡致,入口即溶。
伊比利亞黑毛豬梅肉:豬肉味甘香,肉質爽口彈牙。配搭清甜湯底,更能食出黑毛豬獨有嘅橡果甘香,完全唔油膩。

🥥 夏日限定驚喜:炎夏椰樂祭

除咗我主攻嘅木瓜椰皇鍋,今次嘅「炎夏椰樂祭」主題活動仲有好多其他選擇,成件事好有創意。

特色湯底:如果你鍾意惹味啲,可以試下另一款限定「喇沙椰爺仲夏鍋」,聽講係喇沙加椰漿,味道香濃又唔會太膩。
主題小食同飲品:小食方面都好有心機,例如「椰酥跳跳豬」,炸豬肉配爆炸糖,口感新奇;「黃金椰絲蝦丸」外脆內彈;仲有幾款好靚嘅特調飲品,好似「粉桃椰香」同「冰檸伴椰」,啱晒打卡。 如果你揀最貴嘅「日本黑毛和牛A4+」套餐,呢啲特飲仲可以任飲,非常吸引。

🥳 著數情報站:食得更精明

牛大人嘅優惠活動都幾多元化,值得大家留意:

1. DSE學生優惠:各位考生考完試想慶祝,記得帶學生證!星期一至四夜晚9點後入座,指定套餐有得減錢,最多可以減$90,真係好抵。
2. 答問題贏獎品:有個「知識就是折扣」嘅小遊戲,答啱問題有得換即影即有,甚至係鮑魚拼盤同下次惠顧嘅折扣,食飯之餘仲有啲互動,幾得意。
3. 免費飲品:只要Follow佢哋嘅社交平台,就即刻送一杯「椰奶蓋芒芒爽」,舉手之勞就有著數,何樂而不為。
4. 酒鬼福音:食「澳洲極上和牛」套餐可以加$68升級酒類任飲,而食「日本黑毛和牛A4+」晚市套餐更加係包埋雞尾酒同啤酒任飲,絕對係誠意十足。

總結:夏日驚喜,誠意之作 👍

總括嚟講,銅鑼灣牛大人今次嘅「炎夏椰樂祭」絕對係誠意十足,而「木瓜椰皇嫩雞鍋」更加係一個驚喜。佢證明咗牛大人唔單止識做濃味湯底,連呢種講求清潤、鮮甜嘅湯底一樣駕馭得好好。

如果你食厭咗傳統嘅麻辣、沙嗲鍋,想喺夏天食得清新滋潤啲,又唔想放棄打邊爐嘅樂趣,呢個湯底絕對係你嘅不二之選。配合埋質素穩定嘅肉品同多元化嘅配料,CP值依然高企。唯一要提提大家,記得一定要提早訂位,特別係想試呢個期間限定嘅話,唔好諗住walk-in會有奇蹟!