2017-07-23
平時同爸爸媽媽出街食飯,好多時都係去食中菜,於是今晚黎咗間有中/泰/越菜嘅餐廳,諗住等兩老有多啲選擇,點知到最後其實都係食中菜不過其實食咩都唔緊要,最緊要係一家人齊齊整整坐埋一齊食飯一上到餐廳坐低,媽媽見到呢個套餐就話幾抵食於是就叫咗翡翠炒斑球配安格斯牛柳粒。跟住仲叫咗個鹹魚蒸肉餅,加$50可以加埋龍蝦!跟住媽媽話呢度啲燉湯$55都幾抵,於是又叫咗兩兜燉湯,等大家都滋潤下。先來椰子烏雞排骨燉湯 ,一兜份量唔少,裝出來飲都有成兩碗,而且個湯真材實料,椰子味香濃,仲有好多煲到淋哂嘅湯渣!第二個湯係豬肺排骨萬壽果燉湯,呢個湯個味道清淡小小,飲落好潤,湯料有好多豬肺,洗得夠晒乾淨,唔會有一陣豬羶味飲完湯就到食餸炒牛柳粒味道濃郁,肉質嫰滑,送飯一流!我就最欣賞呢碟炒班球大大件的班球魚味鮮,啖啖肉,而且肉質結實;西芹同西蘭花就炒得好爽脆蒸肉餅加龍蝦賣相唔錯,不過個肉餅同龍蝦好似冇乜關係咁咸魚肉餅彈牙飽滿,充滿肉汁,不過味道稍為偏咸,又係送飯一流!我哋嗰晚一人食咗一碗飯啊肉餅雖然無龍蝦嘅味道,不過啖啖肉嘅龍蝦的確係幾鮮味好食
一上到餐廳坐低,媽媽見到呢個套餐就話幾抵食
於是就叫咗翡翠炒斑球配安格斯牛柳粒。
飲完湯就到食餸
炒牛柳粒味道濃郁,肉質嫰滑,送飯一流!
我就最欣賞呢碟炒班球
蒸肉餅加龍蝦賣相唔錯,不過個肉餅同龍蝦好似冇乜關係咁
肉餅雖然無龍蝦嘅味道,不過啖啖肉嘅龍蝦的確係幾鮮味好食