2018-04-15
同朋友拎婚紗相順手食晚飯,係婚紗店隔離街見到呢間正宗上海生煎包門口好多人排隊開餐,見價錢幾抵食,就係咁排埋一份。等左唔係好耐,約10分鐘已就座,係等位期間侍應叫我地係門口揀定食咩畫定,入去一坐底就有野食。果不其然,真係坐底無兩分鐘已有野食送到。我地點左個上海粗炒、四川擔擔麵、上海生煎包(四個),同一籠四只既灌湯小籠包,再搭兩杯豆漿。個上海粗炒炒得好入味,熱炒上仲出緊煙,每條烏冬都燒得著色匀均入味,牙白菜仔滿爽口,冬菇炆得好淋再炒,菇香味好出。枱面有樽辣醬,出乎意料的不辣反帶微甜香口,食粗炒點呢個醬一流。四川擔擔麵麵條好彈牙札實,湯底混合四川醬味濃,有點花生醬味,令香味提升,不膩濟,正。個上海生煎包不得不推,簡直係王者之選,外面煎得黃金色,外層好脆口,咬落去爆汁的,好燙口。有圖有真相,外層金脆,內裡肉汁味濃,必食之選。灌湯小籠包有四件,熱騰騰上枱外皮好薄包住內裡湯汁,可以點黑醋配食,但其實不點醋食都一流好味道。整體來說,價錢抵食&好味道,兩個主菜加兩個小食再黎兩杯豆漿,兩個人食都係兩百蚊雞有找,仲要飽到反晒艇,又抵又好食,係快靚正之選。
果不其然,真係坐底無兩分鐘已有野食送到。