2022-08-03
平時返工太匆忙🏃♀️,黑布小巷喺隔離🏘都只係食過一次咁大把🙈,佢嘅吐司真係神級🤩,食過一次已經令人好掛住😻!星期六放假都要專登搭車嚟食😆,就知佢有幾堅!!·🍞慢烤雞腿芝士蛋吐司 HKD$53吐司烘得脆卜卜🤩,烘前吐司會搽上一層🍯蜜糖牛油,食落微甜又充滿牛油香氣😚。吐司加內餡幾層整得超厚😍,蛋🍳同芝士🧀都好似就爆出嚟咁,一路食啲蛋汁係咁流出😻,名副其實爆汁爆芝爆醬,超級juicy! 個人覺得雞腿肉🍗比肉排嫩滑,啖啖肉好滿足,貼心處係店家會提供手套🧤以防沾到隻手周圍都係。·🐖古早味手工滷肉飯 HKD$48估唔到咁大碗🥣,份量好多! 自家制💦滷水汁好有台灣古早風味☺,慢煮豬腩肉🐷半肥瘦,肥肉嘅油脂滲入🍚飯裡更香,配上軟綿嘅台灣珍珠米,好味道😋。·🍖黑布台式香腸 +$28香腸有少許燶邊🔥顯得更香脆,一咬開就爆汁🤩,肥嘟嘟好cute!·🍡芋圓椰汁三色圓 HKD$46好欣賞店家自行調配、全人手製作嘅😍芋頭椰汁湯水底🤤,好香好濃嘅🥥椰汁芋頭味道,一飲就知道係用💜芋頭磨製而成,微微稠身且甜度適中,仲要飲到😙細細粒嘅芋頭碎,做得好出色👍🏻!自家製三色圓🍡都唔輸蝕,地瓜圓、紫薯圓、芋圓款款都好有咬
佢嘅吐司真係神級🤩,食過一次已經令人好掛住😻!
星期六放假都要專登搭車嚟食😆,就知佢有幾堅!!
🍞慢烤雞腿芝士蛋吐司 HKD$53
🐖古早味手工滷肉飯 HKD$48
肥肉嘅油脂滲入🍚飯裡更香,配上軟綿嘅台灣珍珠米,好味道😋。
🍖黑布台式香腸 +$28
🍡芋圓椰汁三色圓 HKD$46
自家製三色圓🍡都唔輸蝕,地瓜圓、紫薯圓、芋圓款款都好有咬口,煙韌Q彈😋。成碗糖水都好好食,100分!
🍐桂花雪梨羅漢果茶 +$12
每日新鮮製造,不加糖且不含防腐劑👍🏻。味道少少似涼茶,飲落舒服潤喉😚。
🌼桂花烏龍茶 +$8
選用台灣茶葉🍃經8小時低溫泠泡,茶底幾濃郁,冇糖啱哂我☺。
📍黑布小巷
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室