2017-09-19
「今晚食啲咩呀?」尤如家人般溫暖的聲音, 加上親切嘅笑容, 應該係呢度嘅老闆娘吧, 同每個客人都好似朋友般, 又似煮嘢比我地食嘅媽媽, 雖然呢度唔係食廣東菜, 係食馬來西亞檳城菜式, 仍然令我地每次黎都有返屋企食飯嘅感覺。薏米水$35: 非常夠火喉的薏米水, 第二度飲唔到, 煲到米白色, 質感有少少黏稠, 薏米都超淋超軟身, 薏米有去水腫同美白功效, 仲有消暑嘅冬瓜添, 口味唔甜, 有清新嘅薏米香, 比較健康, 仲可以放埋片檸檬落去變成檸檬薏米水添。檳城香濃肉骨茶 小 $88: 呢個真係黎肉骨皇必點, 唔係講笑, 每次飲完都令人好回味, 馬來西亞嘅肉骨茶, 係富有藥材味的, 但又好易入口, 鹹中有甜, aftertaste有回甘味, 豬肉係超鬆化, 一啲都唔會靭, 唔知有咩秘方呢? 湯料點蒜蓉甜豉油食, 味道無得頂! 一人食一個就超滿足, 不過我地仲想食其他野, 係貪心嘅, 唯有share黎食啦!檳城炒貴刁$82: 貴刁係幼過河粉嘅, 充滿濃濃嘅醬汁, 但味道又唔會好鹹, 鑊氣夠, 炒得乾身唔油膩, 有陣似乾炒牛河嘅味道, 但配料唔同喎, 主要係蠟腸同蝦, 我想講, 呢度海鮮材料都唔差
檳城炒貴刁$82: 貴刁係幼過河粉嘅, 充滿濃濃嘅醬汁, 但味道又唔會好鹹, 鑊氣夠, 炒得乾身唔油膩, 有陣似乾炒牛河嘅味道, 但配料唔同喎, 主要係蠟腸同蝦, 我想講, 呢度海鮮材料都唔差, 有鮮味又爽口, 唔係雪到無味果隻!
螄蚶咖喱喇沙$80: 螄蚶比我印象係一個字, 腥, 不過呢個朋友推介, 又試下, 螄蚶竟然無我想像嘅腥味, 佢質感好似半熟, 口感滑, 鮮甜, 對佢改觀左! 咖喱喇沙湯底辣得黎非常有層次, 令人食得起勁, 欲罷不能, 另一樣正嘅嘢係有隻溫泉蛋, 半熟程度啱啱好, 唔會溶喺湯度, 技巧好高, 粉揀左油麵同新竹米粉兩溝, 彈同爽不同口感, 一次過滿足兩個願望。