2022-09-17
🥢 平時好少入大埔,但其實大埔都有好多每位小店值得各位朋友去拜訪支持一下,今次就入黎食一間門面超級神秘嘅鐵板燒,探個究竟 👍🏻 餐廳門面比人一種好神秘嘅感覺,係一種好特別嘅宣傳手法,令人很好奇裏面究竟有咩乾坤,入到餐廳燈光連埋音樂好有高級日菜格調,符合omakase氛圍,店員好用心介紹menu,同埋每上一道菜都會細心介紹,從食材到醬汁,證明佢地對每一份食物嘅用心同了解 🉐️ $588 入門廚師發辦套餐 ✨ 沙律沙律係黑醋汁菠蘿沙律,菠蘿非常鮮甜,配埋特製黑醋汁酸酸地好開胃,另外沙律菜嘅鮮味係黑醋汁嘅襯托下更加突出,同事擺盤好精緻 ✨ 鐵板海鮮兩品分別有黑松露扇貝同埋蒜蓉鮑魚,黑松露香濃得黎唔會掩蓋左扇貝嘅鮮味,生熟程度恰到好處,鮑魚好爽好彈牙,蒜蓉好香唔苦,加埋鮑魚食真係好夾 ✨ 鐵板肉類一品分別有雞/豬可以選擇,雞肉好juicy好嫩滑,配左一個蒜蓉牛油汁同埋辣汁,好惹味好刺激味蕾,另外豬肉配左一個酸甜菠蘿醬,豬肉唔會太乾,點左菠蘿醬之後出乎意料新奇配合 ✨ 炒飯 大蝦炒飯鑊氣夠,炒飯粒粒分明唔會太乾,裏面配料都好豐富,每一啖都有香香蔥味,而去份量都唔孤寒,每人一大碗 ✨ 甜品紅酒煮雪
🉐️ $588 入門廚師發辦套餐
✨ 沙律
✨ 鐵板海鮮兩品
✨ 鐵板肉類一品
✨ 炒飯
✨ 甜品
紅酒煮雪梨,成個雪梨煮得夠腍得黎冇完全失去彈性,仲有少少Q彈,紅酒個甜澀配合雪梨嘅甜,加埋上面嘅忌廉,好清新,正如店員介紹,可以幫你解膩