2020-04-30
今日行完山,喺深井好肚餓,所以就試下遠近馳名嘅陳記深井燒鵝啦!先介紹佢嘅招牌菜,我地只係叫左一個例牌,但已經好大碟有好多件,每一件燒鵝都係皮薄,夾住一D肥膏,同埋D肉好嫩滑,再淋少少豉油即刻啲香味出曬嚟,唔怪得深井燒鵝遠近馳名呀!除咗燒鵝之外我地都嗌左其他餸,例如一個粟米石斑塊,都係好大碟,每一件都好好味!之後叫左一碟瑤柱金菇西蘭花,因為食左咁多肉就要食番啲菜清清腸胃啦,西蘭花好新鮮,金菇就好有口感!我地仲叫左一碟賽螃蟹,啲蛋白同蛋黃都好豐富,中間夾左小小蝦肉,送飯真係一流!差啲唔記得介紹呢碟蜜汁叉燒,據講係除左燒鵝之外最出名嘅,果然冇叫錯!D叉燒每一件都有炭燒味,又有啲肥膏,仲有D蜜汁滲入每一舊叉燒入面,真係要食過番尋味!