2015-04-21 501 瀏覽
朋友約我去佐敦食“和匠”日本燒烤。我地一行4人,7點就到了餐廳,開始點食物,老闆介紹兩款小食比我地試。冰頭漬~~老闆叫我地試食一下估下是什麼做的。口感是煙煙韌韌,淋淋,老闆話好有骨膠原,但唔係道道有得食及識食。佢話係三文魚頭的軟骨。芥末八爪魚~~八爪魚切到細細粒再把芥末撈一撈,食落口有少少攻鼻,但又要一路食。溫室蕃茄沙律~~用了在溫室種出來的蕃茄做沙律加了少少沙律菜,粟米粒及醋。醋的酸酸加上蕃茄的甜甜,好開胃。服務員開始為我地提供燒烤服務。我地旁邊放自家制柚子汁及燒肉汁,同普通芝麻醬用來點肉食。豚頸肉鹽燒 ~~整都好似朵花,睇見都唔捨得食,燒出了一格格紋路,食時我每個汁都點一點試一下。我個人比較鍾意食酸酸地我食物,所以我覺得柚子汁最好味。美國prime 牛小排~~老闆話只要在面上燒一燒就可以食,因為牛肉不需要太熟,才可以保持肉質鮮嫩,入口有肉質覺。老闆幫我地燒一面先,問我地試唔試下自己燒玩下,我平時都有煮飯,我想應該唔難,點知,我失敗,片牛肉燒完好醜樣。因為燒耐了幾10秒 ,好難返呀 。唉………日本國產帆立貝黑松露蒜蓉牛油粒~~連貝殼一齊燒,黑松露的香味慢慢的散發出黎,加了牛油粒,慢慢
朋友約我去佐敦食“和匠”日本燒烤。
日本國產帆立貝黑松露蒜蓉牛油粒~~連貝殼一齊燒,黑松露的香味慢慢的散發出黎,加了牛油粒,慢慢融比帆立貝吸收,一陣貝殼邊已經燒黑了,帆立貝都熟了。食落口好彈牙,又不韌。
活鰻~~細細件老闆話要先把魚皮燒熟先,如果唔係D肉會散,之後再慢慢把肉那邊燒到金黃色,食落口,鰻魚皮煙煙韌韌口感好得意。
日本A4和牛肉眼~~今晚的主角和牛,只可以把面燒一下,好快轉第二面再燒一下,之後立即上碟,因為靚的和牛只需要面燒一燒把肉汁鎖住就可以立即食,咁先入口即融而不會浪費了那些和牛。
我第一次食燒烤是有人服務我地的,如果比我燒一定浪費了佢地的食材。
之後我叫了一個地獄燙底日式豬軟骨稻庭手打烏冬~~可能我食得比較辣,佢個燙底已經好好味,但可以辣D仲好,豬軟骨又夠軟有好入味,最正是手打烏冬,又滑又彈牙,真的可以食到”雪雪”聲,有半隻流心蛋。食完烏冬後已經飽到不能欲動了。佢地的烏冬可以比美拉麵店的烏冬一樣好好食。
無想過食燒烤份量少少已經可以飽肚的。