2023-05-29 43 瀏覽
最近去咗一間好有特色嘅炭燒主題店~焰 ! 餐廳主打黑毛和牛及創意料理 ,店內全部都係吧枱座位,師傅會席前準備食材及燒肉,體驗一流! 每張枱都有火焰效果,仲會配合唔同菜式轉換顏色,好岩打卡!我哋點咗Dinner Set B ($980 p.p. ),好豐富!日替精選前菜三品 估唔到前菜有得揀!店員先奉上前菜盤,可以按自己喜好挑選鍾意嘅三款前菜!每款都好吸引,心大心細一輸,揀咗煙燻鰻魚、辣味赤身及鮟鱇魚肝,店員教我哋由淡至濃食起,好細心。季節刺身三點最「新鮮」嘅刺身拼盤,講緊嘅係用玻璃瓶底下仲游緊水嘅金魚,玩味十足!三款刺身分別係油甘魚、牡丹蝦、吞拿魚,質素正常。廚師精選頭盤 火炙和牛刺身配水菜沙律。和牛油脂分佈平均,火炙後逼出油香!水菜都新鮮爽甜,但沙律醬就遮咗牛肉刺身嘅牛味。煎帆立貝配冷壓魚子 賣相精緻吸引, 帶子厚肉鮮嫩,煎至表面金黃,配豉油珠珠及椰菜花蓉醬。鵝肝茶碗蒸 呢個茶碗蒸以分子料理做法製成,茶碗蒸做成mousse狀,口感滑溜,食到底仲有煎香咗嘅鵝肝粒!不過個人都係鍾意傳統嘅茶碗蒸口感多d,太流質唔係好習慣。紫蘇二重燒牛肉卷 將和牛他他、炭燒牛小排、紫蘇漬物用香脆嘅紫菜包住,
最近去咗一間好有特色嘅炭燒主題店~焰 !

日替精選前菜三品

季節刺身三點

廚師精選頭盤

煎帆立貝配冷壓魚子

鵝肝茶碗蒸

紫蘇二重燒牛肉卷
將和牛他他、炭燒牛小排、紫蘇漬物用香脆嘅紫菜包住,肉味濃郁,口感豐富,淡淡紫蘇葉香減低膩感,整體味道好有層次。

跟住就到主角—燒肉拼盤出場啦!選用岩手縣黑毛和牛,肉味同肉質都有一定保證!

炭薰牛舌芯
師傅喺我哋面前燒香厚厚嘅牛舌芯,再將一舊炭直接擺落去牛舌表面,上枱唔單止有煙霧效果,仲大大增加炭火香!牛舌芯口感爽彈,炭香突出,配搭梅子鹽、綠茶鹽、wasabi、芥末醬,各有風味。

A5 黑毛和牛酒香壽喜燒
A5 黑毛和牛油脂豐腴,師傅燒肉嘅時候再加入白蘭地,熊熊烈火,食嘅時候酒香都仲未蒸發,食到酒香,好特別!和牛肉質軟嫩,另外仲有配菜,如:娃娃菜、豆腐、芋絲、冬菇及南瓜,配甜甜嘅壽喜燒汁,惹味。

A5 黑毛和牛柳
和牛燒至表面焦香,火候控制得啱啱好,唔會好乾。上枱嘅時候,師傅再刨上烏魚子,增添鹹香。

慢煮安格斯封門柳飯 / 梅子冷素面
飯麵二選一,揀咗各一試下。慢煮安格斯封門柳飯上枱嘅時候完全嚇親咗,份量實在太大!安格斯封門柳肉質好腍,燒肉汁好送飯,雖然好飽,但都完全清碟。梅子冷素面雖然睇落無揀飯咁抵食,但冰涼清爽,燒肉後食特別解膩!佢另外仲配有梅子醬自行再調味!

甜品
甜品都好豐富呀!我哋揀咗香蕉拖肥撻同水果配雪糕。香蕉拖肥撻有甜品店嘅水準,撻底香脆,甜度適中。是日水果都有香甜嘅日本蜜瓜,配上大大球嘅開心果雪糕,非常滿足。