2019-03-08
今日工作去到上環呢一個完全唔熟悉嘅地方,中午時段想搵飯食都選擇困難症上身🤯,完全無從入手。朋友咁岩話黎搵我一齊食飯,就幫我揀咗呢一間拉麵店🍜一齊試吓。哩間拉麵店係佐敦都有分店,朋友之前睇過網上有人推介過,一直想試吓。雖然中午時段排左十零個人,但兩個人都唔算等好耐。店入面都係🇯🇵日式拉麵店既裝潢,有廚師前高台,同一般大台,需要同人搭台。今次朋友就叫咗佢嘅期間限定——廣島蠔豚骨湯拉麵,而我就揀咗招牌🐻熊拉麵。好快熱辣辣嘅拉麵🍜就送上。第一啖飲個湯底,對於追求濃郁重口味既我,雖然飲到豬骨味但唔夠濃好似仲欠缺左啲骨膠原咁。麵質我揀左幼身普通硬度,食起黎口感岩岩好,軟硬適中仲有少少韌度。而叉燒🐽就揀左火灸肥叉燒,切得薄薄但肥瘦尚算適中,但唔夠軟唔夠油脂分布平均。流心蛋🥚好流心,亦有蛋味但滷得唔夠入味。朋友個碗其實基本上多兩隻蠔外,同我選料都一樣,而隻蠔就好普通一啲都唔鮮❌,只係比較大隻。有人話佐敦分店好食啲,咁大家自行判斷一下🤔。完
有人話佐敦分店好食啲,咁大家自行判斷一下🤔。
完