2017-05-03 83 瀏覽
日本菜+銅鑼灣=最岩我睇門面真係好日式,咁色彩繽紛,遠距離都睇到呢間舖!!就連裡面都一樣,色彩繽紛,仲有塊好似日本巴士既車站牌,似居酒屋的感覺,感覺可以好好地舒適悠閒享用食物既地方!!午餐跟同事食好D,而且近日天氣好熱,唔想食太熱既野食,這裡Lunch Menu有「茶壺漬」,岩晒現在的天氣我叫的是"海鮮丼茶壺漬"一上台,好多野食啊!!有吞拿魚丼,3件壽司,茶碗蒸,沙律,麵豉湯,小食!!茶碗蒸必食!!蛋滑到不得了,裡面加入蟹肉、蝦、香菇,鮮味十足壽司有:三文魚、墨魚、熟蝦墨魚有一塊紫蘇葉夾係中間,味道更好,帶有一點清新味道吞拿魚丼,好有心思將吞拿魚砌成玫瑰花新鮮肥美!!茶壺漬店員介紹有2種食法:玄米茶/芝麻醬汁芝麻醬汁我試左係咸咸地,玄米茶更岩我,因為茶係室溫的,與飯混合好消暑!!而且是日本米比較腍身,加左玄米茶入口順滑,令我輕易食晒成碗飯!!好酒的我,見到有梅酒,就叫左杯「梅酒加冰」試下!!酒味濃帶甜,好岩我我地仲聽店員推薦叫左2份蟹味增甲羅燒 $68食過就即時想再食多份這個必點!!!因為真係非常好味道!上台時,色彩繽紛,蟹蓋內有松葉蟹肉、蟹膏、蟹籽、鵪鶉蛋放上爐上燒,期間將所有食材攪
日本菜+銅鑼灣=最岩我
睇門面真係好日式,咁色彩繽紛,遠距離都睇到呢間舖!!
感覺可以好好地舒適悠閒享用食物既地方!!
我叫的是"海鮮丼茶壺漬"
一上台,好多野食啊!!

有吞拿魚丼,3件壽司,茶碗蒸,沙律,麵豉湯,小食!!
壽司有:三文魚、墨魚、熟蝦
墨魚有一塊紫蘇葉夾係中間,味道更好,帶有一點清新味道
吞拿魚丼,好有心思將吞拿魚砌成玫瑰花
新鮮肥美!!
茶壺漬店員介紹有2種食法:玄米茶/芝麻醬汁
好酒的我,見到有梅酒,就叫左杯「梅酒加冰」試下!!
酒味濃帶甜,好岩我
我地仲聽店員推薦叫左2份蟹味增甲羅燒 $68
食過就即時想再食多份
這個必點!!!
因為真係非常好味道!
上台時,色彩繽紛,蟹蓋內有松葉蟹肉、蟹膏、蟹籽、鵪鶉蛋
放上爐上燒,期間將所有食材攪勻
燒到蟹籽變熟就可以食用啦~~~~~~
一路燒一路都好香!!
一放入口,蟹膏味好鮮甜,味道濃郁,
蟹籽入口卜卜的,帶來有層次的口感,
店員話如果覺得偏咸,可以用青瓜絲中和一下,
我就中意就咁食多D

最後仲有雪糕添,我地揀左米味及海鹽味,米味有飯粒架!!
有煙靭口感
好想再食呀