2024-02-05 22 瀏覽
經開太和中心,見到有一間新開嘅小店 — 暢和號,主打食海南雞飯,所以入去試吓。點咗 招牌去骨海南雞喇沙滲滲、叁巴醬生菜,再加蜜糖桂花烏龍茶。「去骨海南雞」份量不少,而且雞皮薄,肉質嫩滑,軟硬適中,去咗骨啖啖肉,好好味!點甜酸汁同吃,甜甜酸酸,幾開胃,同雞肉好夾。喇沙湯底好香,滲滲係油面加米粉,入口時每條都浸滿咗湯汁,好惹味,帶微辣,唔食得辣嘅人都食到,而且份量不少。總括嚟講,招牌去骨海南雞喇沙喺水準之上。下次嚟可以試吓去骨海南雞飯,想試一試個油飯。叄巴醬係第一次食,顏色像沙嗲醬,但質感不同,配唐生菜🥬食,帶少許辣味,幾特別。「蜜糖桂花烏龍茶」係意料之外嘅好飲,我本身不愛桂花,但茶裏嘅桂花味好清香,甜度適中,咁啱果日天氣好凍,飲完感覺好舒服。

點甜酸汁同吃,甜甜酸酸,幾開胃,同雞肉好夾。

2024-01-23