2023-02-23
今日同朋友放工係銅鑼灣食飯, 朋友話想食正宗嘅川菜, 一諗就會諗起京都廣場上面6樓 一間親民小店, 店舖懷舊裝修, 天花掛滿燈籠, 好靚 ,好有親切感。內裡有好多卡位, 坐得舒服, 職員都非常有禮貌, 仲係QR code落, 單非常方便, 次次都食到大滿足而回。招牌香鍋 - $202 (價錢視乎你揀嘅食材)我本身就喜歡吃香鍋, 這次香鍋我點咗魷魚鬚🦑 ($46), 豬頸肉($48), 蓮藕($28), 腐竹($28), 娃娃菜🥬($26)。我地叫咗麻辣微辣🌶️, 香辣味都充分的融入到了菜品當中, 麻辣你會品嚐到佢嘅麻香, 由其係腐竹, 吸哂啲麻辣香, 超級入味, 真係會食到唔停得口。片皮鴨(半隻) - $168烤鴨就是要吃皮, 不愧是片出來的, 皮又香又脆, 加上嫩肉蔥段, 青瓜🥒, 加埋一些甜麵醬, 用麵餅夾住嚟食, 非常的開胃, 一氣吃了多件呀! 麵餅皮要快食, 放得耐咗, 餅皮邊會乾就唔好食啦! 其實係比藉口自己快啲食多啲…😋👍🏻👍🏻紅糖糍粑 - $58甜品點了我至愛嘅糍粑!外面香脆裡面軟糯🍡, 煙煙韌韌, 伴黑糖吃甚是滿足。店員話佢地係採用高級紅糖製成糖漿, 糖漿唔會好甜,
招牌香鍋 - $202 (價錢視乎你揀嘅食材)
片皮鴨(半隻) - $168
紅糖糍粑 - $58
甜品點了我至愛嘅糍粑!外面香脆裡面軟糯🍡, 煙煙韌韌, 伴黑糖吃甚是滿足。店員話佢地係採用高級紅糖製成糖漿, 糖漿唔會好甜, 佢係香甜味, 真係大推!!👍🏻👍🏻👍🏻
涼拌花甲 - $78
係餐牌上見到涼拌花甲就即刻想試啦, 涼拌花甲唔係度度有, 有時都要睇埋季節。上枱見到份量比想像中多, 花甲都算大隻, 無沙鮮甜, 可自選辣度, 我地揀咗BB辣🌶️, 唔想啲辣搶哂花甲啲鮮味, 佢調味剛剛好, 冰冰涼涼的, 超好味, 真係必點之選!!
今日食咗多款特色川菜, 味道同賣相都超正, 特別在每款餸菜都可以有個人口味調節辣度, 少鹽, 少油等, 大讚這裡的服務, 真係超級好, 不單每位店員姐姐都有笑容, 而且友善, 又細心,我地冇叫到飲品, 姐姐仲特登比一壺水我地, 服務一流。下次我地一定會再嚟食過呀!