今晚同朋友去左YOHO嘅十十食四川菜。食得辣嘅朋友都應該會鍾意四川菜,一般四川餐館嘅格局都係偏向中式,但今晚呢到比我嘅感覺反而係少少西式,燈光柔和,成個氣氛都比較chill,適合初約會/紀念日餐。近幾年做得四川菜嘅餐廳大部份都有酸菜魚,不過就唔係間間做得好。我地就叫左招牌菜酸菜魚、樟茶鴨、毛血旺同埋芋圓冰粉做甜品。↘招牌酸菜魚 $198我敢講係我食過最好食嘅酸菜魚top 3。一般酸菜魚都係相類似既酸辣酸辣,但呢到嘅酸菜魚有好特別嘅麻辣香,我地兩個人差唔多將成兜湯飲哂。重點係!佢真係超級多魚,絕對對得住佢嘅招牌。↘四川樟茶鴨 $128係被隔離枱吸引到所以先會嗌呢個菜。未上碟已經聞到好香😍呢碟樟茶鴨嘅特點係皮好薄好脆,食落有好香嘅鴨騷味,唔點汁比較好食。↘毛血旺 $138毛血旺嘅豬紅係有咬口嘅豬紅,如果大家有食過劣質豬紅就知個啲一咬就散。大腸好有豬腸獨有既味道 以上兩樣都好有咬口,牛栢葉都好爽脆。↘黑糖椰汁芋圓冰粉第一次食冰粉,因為食左好多辣野嘅關係,食完辣再食佢會好舒服。但亦因為呢樣甜品本身水份唔多,所以最好另外再嗌多樣飲品就perfect啦!總括而言,呢間算係我食過咁多間川菜黎講較好嘅
今晚同朋友去左YOHO嘅十十食四川菜。

↘招牌酸菜魚 $198

↘四川樟茶鴨 $128

↘毛血旺 $138
毛血旺嘅豬紅係有咬口嘅豬紅,如果大家有食過劣質豬紅就知個啲一咬就散。大腸好有豬腸獨有既味道[鐘意食大腸既人應該明😅] 以上兩樣都好有咬口,牛栢葉都好爽脆。

↘黑糖椰汁芋圓冰粉

總括而言,呢間算係我食過咁多間川菜黎講較好嘅一間,鐘意食辣既嘅朋友可以即管一試。
招牌酸菜魚
四川樟茶鴨